Οργιάζουν τα σενάρια για νέα «κανόνια» Ρώσων tour operators
Αντιστρόφως ανάλογα φαίνεται ότι κινούνται τα μεγέθη στον Τουρισμό, όσον τουλάχιστον αφορά το λεγόμενο ρωσικό «ρεύμα». Ενώ δηλαδή η επίσκεψη Ρώσων τουριστών προς την χώρα μας σημειώνει «εκκωφαντική» άνοδο σε απόλυτα νούμερα, τα αλλεπάλληλα «λουκέτα» σε τέσσερις ισχυρούς Ρώσους tour operators, οι οποίοι προωθούσαν συμπατριώτες τους προς την Ελλάδα, προβληματίζουν.
Η πτώχευση των Neva, Labirint, Intaer και -μόλις χθες- του Solvex αποτελεί μέρος των ραγδαίων ανακατατάξεων στη ρωσική ταξιδιωτική Aγορά οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να έχουν αναστείλει, μέχρι στιγμής, τη λειτουργία τους συνολικά έντεκα τουρ οπερέιτορ.
Κατεβάζουν ρολά
Ο κύκλος των πτωχεύσεων δεν δείχνει να κλείνει, με τις φήμες να οργιάζουν πως απειλούνται άμεσα με κατάρρευση δύο τουλάχιστον τουριστικά πρακτορεία. Ένα της Αγίας Πετρούπολης κι ένα της Μόσχας.
Ο πρώτος tour operator, που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, κατά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και η κατάστασή του έγινε δυσχερέστερη μετά την πτώχευση του Solvex. Ο λόγος είναι ότι διακινούσε πελάτες του στην Ελλάδα μέσω των αεροπορικών δρομολογίων του Solvex ο οποίος χρεοκόπησε.
Τα σύννεφα της πτώχευσης βρίσκονται πάνω και από έναν ακόμα ρωσικό κολοσσό του τουριστικού κλάδου. Ο συγκεκριμένος tour operator βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης φημολογίας την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο όταν ακυρώθηκαν αρχικά πτήσεις του προς την Ελλάδα και την Κίνα, αλλά στη συνέχεια τα δρομολόγια προς τη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Όχι όμως κι εκείνα προς την Κίνα.
Η οριακή κατάστασή του συγκεκριμένου ρωσικού tour operator έχει θορυβήσει την ξενοδοχειακή αγορά, καθώς το εδικό του βάρος στον ελληνικό τουρισμό θεωρείται σημαντικό.
Φόβοι για το 2015
Η αβεβαιότητα που επικρατεί στη ρωσική αγορά για την οικονομική κατάσταση των ρωσικών τουρ οπερέιτορ έχει προκαλέσει πάγωμα των πωλήσεων, σύμφωνα με στελέχη ρωσικών τουριστικών πρακτορείων.
Εκτιμήσεις στελεχών ρωσικών τουρ οπερέιτορ κάνουν, ήδη, λόγο πως αν καταρρεύσουν και οι δύο προαναφερόμενοι τουρ οπερέιτορ, τότε ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας φέτος ενδέχεται να μειωθεί κατά 30%, στα επίπεδα των 950.000 τουριστών (έναντι 1.388.000 επισκεπτών το 2013).
Το ακόμα χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για ορατό κίνδυνο μείωσης των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας το 2015 στα επίπεδα των 750.000 επισκεπτών, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες αναστροφής της κατάστασης.
Άνοιγμα 6-7 εκατ. ευρώ – Ευθύνες καταλογίζουν στους Έλληνες οι Ρώσοι
Πηγές της ρωσικής Αγοράς εκτιμούν πως οι πραγματικές οφειλές των τεσσάρων tour operator που πτώχευσαν, προς ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, υπολογίζονται σε περίπου 6-7 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνουν ωστόσο το γεγονός πως η πτώχευση ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων δεν είχε την ίδια επίπτωση σε άλλους γνωστούς προορισμούς όπως η Ισπανία. Αποδίδουν, μάλιστα, το γεγονός στη τακτική χαμηλού ρίσκου που ακολούθησαν οι τουριστικές επιχειρήσεις χωρών όπως η Ισπανία.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, λένε, διαμορφώθηκε μια «αρρωστημένη» κατάσταση η οποία προκλήθηκε από τη συμπεριφορά τόσο των Ρώσων tour operator όσο και αρκετών Ελλήνων ξενοδόχων.
Όπως εξηγούν, οι Ρώσοι tour operator πόνταραν σε υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα και οι ισχυρότεροι από αυτούς αποφάσισαν να πωλούν ακόμα και κάτω του κόστους προκειμένου να θέσουν εκτός μάχης τους ανταγωνιστές τους, αποσπώντας μεγάλα μερίδια Αγοράς.
Έτσι, λένε, πλειοδοτούσαν έναντι των ανταγωνιστών τους προσφέροντας υψηλά συμβόλαια σε Έλληνες ξενοδόχους προκειμένου οι τελευταίοι να τους προτιμήσουν έναντι των αντιπάλων τους. Αρκετοί Έλληνες ξενοδόχοι από την πλευρά τους δέχονταν ευχαρίστως τα παχυλά συμβόλαια, καθώς βρίσκονται υπό ασφυκτική οικονομική πίεση τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο τα συμβόλαια αυτά, συχνά δεν ήταν διασφαλισμένα. Κι όταν ο σκληρός ανταγωνισμός υποχρέωσε τους Ρώσους tour operator να πουλάνε κάτω του κόστους, άρχισαν να «γράφουν» ζημίες.