Δυναμική αύξηση πάνω από 15% στις αφίξεις, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έναντι των βασικών του ανταγωνιστών, σημείωσε ο ελληνικός τουρισμός το 2014, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος, πάντως, επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης «καίριων ζητημάτων», όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων.
Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, «φαίνεται πως και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση θα κινηθεί και φέτος σε αυξητικά επίπεδα» και αναφέρθηκε στη σημαντική άνοδο της συμμετοχής του τουρισμού της χώρας στο ΑΕΠ. «Εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι πως η συνολική συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέβει σημαντικά και θα κυμανθεί, για το 2014, κοντά στο 20%», είπε χαρακτηριστικά.
Εκτός όμως της επίτευξης όλων των στόχων σε επίπεδο αφίξεων και άμεσων εσόδων, φέτος, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, καταγράφεται μια σημαντική τάση συνολικής αναβάθμισης του τομέα.
«Επεκτάθηκαν σημαντικά οι αεροπορικές αφίξεις, εκτός Αθηνών, καθώς αριθμούσαν το επτάμηνο 3,6 εκατ. το 2014, σε σύγκριση με 2,8 εκατ. το 2010. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 ο ελληνικός τουρισμός συγκέντρωσε συνολικό ποσοστό ικανοποίησης τουριστών 84,1%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 81% των ανταγωνιστών μας», σημείωσε και τόνισε πως, εν συγκρίσει με το 2013, φέτος δημιουργήθηκαν 80 με 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
«Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τις αυξημένες, σε σχέση με το 2013, προσλήψεις (είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης), όπως αυτές εμφανίζονται στο σύστημα “Εργάνη” (80.000 – 100.000 νέες θέσεις), ο τουρισμός υποστηρίζει σημαντικά τις απώλειες των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων να παραμένουν σταθερά», υπογράμμισε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Επιπροσθέτως, ο κ. Ανδρεάδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως, με τους αυξητικούς ρυθμούς στον ελληνικό τουρισμό, οι στόχοι του 2021 θα επιτευχθούν νωρίτερα, ωστόσο επισήμανε ότι η θωράκισή του καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, υπό αυτές τις συνθήκες, με «κυρίαρχα ζητούμενα τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας».
«Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν καίρια ζητήματα, όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας – ιδιαίτερα για τις χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις – η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης.
«Μαζί με τη ναυτιλία, τη βιομηχανία, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή και τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, οδηγούμε τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει», κατέληξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.