Συστηματική και οργανωμένη δουλειά στην αγορά της Ρωσίας, με υιοθέτηση μεθόδων μάνατζμεντ και μεγιστοποίηση της απόδοσης της προβολής μέσω τουριστικών πρακτόρων, Διαδικτύου, free press και άλλων επικοινωνιακών αφορμών, δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει ο γγ του ΕΟΤ Γιώργος Κολέτσος σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες ανταποκριτές, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα.
Στοχεύουμε σε «τουρισμό για όλη την Ελλάδα, όλο το χρόνο, από ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο κ. Κολέτσος, σημειώνοντας ότι όπως κατέστησε σαφές και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, κατά την επίσκεψη στην πρώτη από τις δύο μεγάλες ανοιξιάτικες τουριστικές εκθέσεις της Μόσχας, την 6η Ιντουρμάρκετ, η Ρωσία αποτελεί χωρίς αμφιβολία αγορά «πρώτης προτεραιότητας» για τον ελληνικό τουρισμό.
«Συναντήσαμε τις δύο προηγούμενες ημέρες τους βασικότερους τουριστικούς πράκτορες προς την Ελλάδα, οι οποίοι καλύπτουν το 35 % της αγοράς», είπε ο κ. Κολέτσος, εκτιμώντας ότι τα μηνύματα της αύξησης των κρατήσεων από Ρωσία είναι ιδιαίτερα θετικά, ενώ στο 23 % κινείται από την αρχή της χρονιάς η αύξηση στις θεωρήσεις διαβατηρίων, που έχουν χορηγήσει τα προξενεία της Ρωσίας, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Το θέμα της βίζας ήταν από τα κεντρικά, που έθεταν κατά τις επαφές τους τόσο οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες, όσο και οι εκπρόσωποι των ρωσικών ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά βήματα, που έχουν γίνει, ειδικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη διασφάλιση ότι οι θεωρήσεις στο προξενείο της Μόσχας εκδίδονται «σε 48 ώρες, γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Σένγκεν», όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, ανακοινώνοντας νωρίτερα την έναρξη λειτουργίας εντός τριμήνου τριών νέων visa centre σε τρεις μεγάλες ρωσικές πόλεις, το Καζάν, τη Σαμάρα και το Κρασνογιάρσκ.
Η διεύρυνση των διευκολύνσεων στην έκδοση των θεωρήσεων αποτελεί μια από τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν ειδικά ως προς την έκδοση πολλαπλών θεωρήσεων εισόδου, το ποσοστό των οποίων κινείται ακόμη σε χαμηλό επίπεδο, γύρω στο 5,7 % στο προξενείο της Μόσχας και σε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά στα μικρότερα ελληνικά προξενεία της Αγίας Πετρούπολης και του Νοβοροσίσκ.
Αισιοδοξία προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι έπειτα από τη μείωση των αρχικών τιμών στις ξενοδοχειακές μονάδες πέρυσι κατά 5 % και του ΦΠΑ κατά ένα πρόσθετο 4,5 %, τα τουριστικά πακέτα από τη Ρωσία κατατάσσουν την Ελλάδα, βάσει πρόσφατης σχετικής μελέτης, σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας 20 % πάνω από την Ισπανία, έναν από τους πέντε βασικούς προορισμούς Ρώσων τουριστών (πίσω από Τουρκία, Αίγυπτο, Ιταλία), που συγκρίνεται από άποψη μεγεθών με την ελληνική αγορά.