Η «ανάσχεση» και η μείωση ως 40% σε κύριες αγορές προκαλούν ανησυχία στον τουριστικό κόσμο
«Μουδιασμένος» είναι ο τουριστικός κόσμος για την πορεία της τουριστικής κίνησης τη φετινή χρονιά. Μετά το «χρυσό» 2014 που για πρώτη φορά η Ελλάδα ξεπέρασε το όριο των 20 εκατομμυρίων αφίξεων και πέτυχε υπερ-τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης 20% σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της, οι εκπρόσωποι του κλάδου μπορεί να εμφανίζονται αισιόδοξοι, όμως, κρατούν μικρό καλάθι για το πού θα κάτσει η… μπίλια των επισκεπτών.
Το ρευστό πολιτικό τοπίο λόγω της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους εταίρους και τα σενάρια περί ενός ενδεχόμενου Grexit που διατηρούνται στο τραπέζι, έχουν ήδη επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των προκρατήσεων. Αν προσθέσει κανείς και τον «πονοκέφαλο» της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δύο αγορές που θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό αγκάθι για τον ελληνικό τουρισμό, τότε καταλαβαίνει την ανησυχία των αρμοδίων φορέων.
Οι προκρατήσεις από τις Σκανδιναβικές χώρες, και ιδιαιτέρως από τη Νορβηγία, για την ερχόμενη τουριστική σεζόν σημειώνουν μεγάλη πτώση σε όλη την Ελλάδα. Τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στις χώρες του Βορρά κάνουν λόγο για μια υποχώρηση που κυμαίνεται από 10% έως 40% ανάλογα με τον επιλεγόμενο προορισμό. Πάντως, αν η τάση αυτή συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, τότε το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχτεί η Κρήτη, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστών της προέρχεται από τις Σκανδιναβικές χώρες.
«Πάγωμα» των κρατήσεων παρατηρείται στην αγορά της Γερμανίας, ενώ μέχρι πρότινος «τρέχαμε» με άνοδο 17%, ενώ ο μεγάλος ασθενής θα είναι η αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τις προβλέψεις να είναι κάτι περισσότερο από δυσοίωνες.
Οι φορείς εκτιμούν πως η πτώση θα φτάσει, αν δεν ξεπεράσει το 50% και οι αφίξεις θα ανέλθουν σε 400.000 από 1 εκατομμύριο που ήταν την περσινή χρονιά. Καλύτερη δείχνει να είναι η ροή των προκρατήσεων από τη βρετανική αγορά, η οποία κινείται ανοδικά στα επίπεδα του +15%, ενώ διψήφια μεταβολή προς τα πάνω υπάρχει και στις αγορές της Ολλανδίας και του Βελγίου.
Τη ροή πάντως, από την Αγγλία ευνοεί και το αποδυναμωμένο σε σχέση με τη λίρα ευρώ. Επίπτωση όμως και στο «κράτημα» των προκρατήσεων έχει, όπως υποστηρίζουν οι τουριστικοί φορείς, και η συντήρηση του θέματος περί κατάργησης του all inclusive.
Ορισμένα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζουν να επαναφέρουν το ζήτημα παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της νέας υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά πως «δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια εις βάρος των προϊόντων all incusive».
Αντίθετα, πρόσθεσε ότι μέσα από την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των συγκεκριμένων προϊόντων θα ενισχυθεί η διάχυση του οφέλους του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.
Πολλοί ωστόσο, τουρίστες εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αρκετοί Βρετανοί και Ουαλοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως αν δεν υπάρχει all inclusive στην Ελλάδα, τότε θα επιλέξουν προορισμούς της Τουρκίας ή της Κροατίας για τις διακοπές τους. Κύκλοι της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν πως η ίσως η συντήρηση του θέματος από μερίδα του διεθνούς Τύπου στοχεύει στο να «ανακοπεί» το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα και να στραφεί προς άλλες χώρες ανταγωνιστικές της δικής μας.
Όπως και να έχει, ο ΣΕΤΕ άλλα και όλοι οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν τόσο για την καλύτερη προβολή της χώρας μας, όσο και για τη συνεχή αναβάθμιση του τουρισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ (Πρόεδρος ΠΟΞ)
«Η αναταραχή βλάπτει»
«Αν και η αίσθηση που έχουμε, είναι πως ο τουρισμός πάει καλά, πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα. Η αναταραχή και το θολό πολιτικό και οικονομικό τοπίο μόνο καλό δεν κάνουν στον τουρισμό. Για την ώρα παρατηρείται ένα «κράτημα» στις κρατήσεις από Γερμανία, ενώ το μεγάλο πρόβλημα «ακούει» στη Ρωσία και την Ουκρανία, από όπου θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες. Στόχος πάντως, είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου του ιδιωτικού τομέα βάσει και της μελέτης McKinsey, ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική ο τουρισμός μας. Τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και από κανέναν ανταγωνιστή».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΛΑΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος ΠΟΕΤ)
«Χαμηλή η ροή κρατήσεων»
«Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία ανάσχεση των κρατήσεων. Υπάρχει χαμηλή ροή ασφαλώς λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού και των σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει και την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας. Το σίγουρο είναι πως για να μιλήσουμε για αντιστροφή του κλίματος ανάσχεσης και για θετικό πρόσημο στον τουρισμό τη φετινή χρονιά, θα πρέπει να ξεκινήσει η ροή άμεσα, ειδάλλως θα είναι μια χρονιά χαμένη. Τρομερή μείωση της τάξεως και πάνω από 50% θα υπάρχει από τη Ρωσία και αυτό αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια για τους φορείς του κλάδου το 2015».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΡΕΤΑΝΟΣ (Πρόεδρος ΣΕΤΚΕ)
«Να μη γίνει ο τουρισμός πειραματόζωο»
«Τα πρώτα στοιχεία μας δείχνουν πως η τουριστική κίνηση για την ώρα δεν έχει μειωθεί, αλλά κινείται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά.
Αν έχουμε πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ίσως και πάλι θα αναθεωρήσουμε τους αρχικούς μας στόχους προς τα πάνω, όπως κάναμε και άλλες φορές στο παρελθόν.
Πρέπει να λυθεί το πολιτικό- οικονομικό θέμα γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει η ευχέρεια και ούτε πρέπει να γίνει ο τουρισμός «πειραματόζωο» που η συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας πέρυσι έφτασε στο 20%- 25%.
Παρά το μούδιασμα που δείχνουν κάποιες αγορές, είμαι αισιόδοξος πως οι στόχοι θα επιτευχθούν και φέτος».