Επανεκτίμηση του στόχου των 25 εκατ. αφίξεων προαναγγέλλει ο ΣΕΤΕ – Τι καταδεικνύουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ και του SETE Intelligence
Αύξηση κατά 52,7% εμφάνισε η εισερχόμενη τουριστική κίνηση στο πρώτο δίμηνο του 2015, σε σχέση με πέρυσι, με τον αριθμό των τουριστών να ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Ως αποτέλεσμα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,4%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, φθάνοντας τα 327 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση κατά 23,3% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 171 εκατ. ευρώ, και δευτερευόντως στις εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 147 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 93 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,6%, και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση 54,3% και διαμορφώθηκαν στα 78 εκατ. ευρώ.
Οι εισπράξεις από τη Γερμανία παρέμειναν σχετικά σταθερές και διαμορφώθηκαν στα 26 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 60,9% στα 10 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 54,0%.
Από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των 28, μείωση παρουσίασαν οι εισπράξεις τόσο από τη Ρωσία κατά 42,7%, στα 7 εκατ. ευρώ, όσο και από τις ΗΠΑ κατά 53,9%, στα 7 εκατ. ευρώ.
Τι εκτιμά ο ΣΕΤΕ για την τρέχουσα περίοδο
Εξάλλου, παρατηρώντας την σημαντική αύξηση κρατήσεων από Βρετανία και Γερμανία, ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα θα επανεκτιμήσει τον στόχο των 25 εκατ. αφίξεων, των 14 δισ. ευρώ εσόδων και της αύξησης του εσωτερικού τουρισμού.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του SETE Intelligence, ο ΣΕΤΕ αναφέρει για τη γερμανική αγορά ότι ενώ ξεκίνησε πολύ δυναμικά, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έως και το Δεκέμβριο του 2014, καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις Μαρτίου κατά -26%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Την ίδια στιγμή η ίδια αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά +2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ταυτόχρονα, στη βρετανική αγορά, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμα αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται μια σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.
«Όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, στη συμβολή στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο ΣΕΤΕ σημειώνει ακόμη ότι στη γενικευμένη αστάθεια έρχεται τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και το μείζον ζήτημα των μεταναστών, «που δυστυχώς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας μας, όσο αυτό δεν επιλύεται οριστικά».
Καταλήγοντας, εκτιμά ότι εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2015 δεν θα είναι πλέον εφικτοί, «με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που εργάζονται, προσπαθούν και τελικά ζουν και εξαρτώνται από αυτόν».