Την κατάργηση της συνθήκης Σέγκεν, ζήτησε από τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα τουρισμού ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος.
Ωστόσο το αίτημα σύντομα θα τεθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, καθώς η συνθήκη Σέγκεν «μπλοκάρει» το τουριστικό προϊόν της Ευρώπης, περιορίζοντας τις αφίξεις από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας και κατά συνέπεια περιορίζει και το ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε ζητήματα που αφορούν τόσο την έκδοση βίζας, όσο και στην κοινή αντιμετώπιση των τουριστικών προβλημάτων και το καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Ρόδο άτυπη σύνοδος των υπουργών τουρισμού της ΕΕ ώστε να εξειδικευτεί η συζήτηση και τα μέτρα που θα ληφθούν.
Η ελληνική πλευρά έχει θέσει επανειλημμένα στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο Επίτροπο για θέματα τουρισμού κ. Antonio Tayani το ζήτημα της έκδοσης βίζας.
Μάλιστα και χθες στη γενική συνέλευση του ΗΑΤΤΑ (τουριστικά γραφεία και πρακτορεία) ο κ. Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο ζήτημα της βίζας. Όπως είπε εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τουριστικά γραφεία να έχουν πιστοποίηση για την παροχή βίζας. Ακόμα αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο, στον ρόλο των tour operators για την προβολή της χώρας και υπογράμμισε στις ξένες αγορές στην προβολή της χώρας.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας καθώς αποτελεί «κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας», όπως είπε, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμφώνησε στη παροχή μαζικών αδειών «βίζα» από τα τουριστικά γραφεία λέγοντας πως θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «ορκωτοί λογιστές του τουρισμού».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών, και Ταξιδιωτικών Γραφείων) ζήτησε την ίση μεταχείριση του κλάδου των τουριστικών γραφείων, με την εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που ισχύει στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και ένα φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.