Φόβοι για την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας να υποστεί συνέπειες από την διαχείριση αλλά και την κατάληξη του προσφυγικού εκφράζουν τουριστικοί φορείς από τη διεθνή τουριστική έκθεση του ITB οι οποίοι εισπράττουν το κλίμα που επικρατεί αυτή την στιγμή στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
Κι ενώ το 2016 φαίνεται να έχει μπει με το «δεξί» για τον ελληνικό τουρισμό όπως τουλάχιστον προκύπτει με βάση τις αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια του πρώτου διμήνου, οι τουριστικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η ζημία θα αυξάνεται γεωμετρικά
«Το καθαρό μήνυμα στην ΙΤΒ είναι ότι αν δεν αλλάξει η εικόνα στην Ειδομένη με ανθρωπιά και πειθαρχία, η ζημιά στον τουρισμό κάθε μέρα θα αυξάνει γεωμετρικά», δήλωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μία μέρα μετά την -αισιόδοξη- πρόβλεψη για τα εφετινά νούμερα που κάνουν λόγο για άνοδο των τουριστικών εισπράξεων στα 15 δισ. ευρώ (από 14,2 δισ. ευρώ το 2015) και αύξηση των διεθνών αφίξεων στα 25 εκατ. αφίξεις, έναντι 23,5 εκατ. πέρυσι (πλέον της κρουαζιέρας).
Πλήγμα δυνατό στην Β. Ελλάδα
Ωστόσο σίγουρο είναι πως η παραμονή των προσφύγων σε συνάρτηση με τα κλειστά σύνορα θα έχει επιπτώσεις στην βόρεια κυρίως Ελλάδα καθώς θα μειωθούν δραματικά οι επισκέψεις των τουριστών γειτονικών χωρών.
Ενθαρρυντικό το πρώτο δίμηνο προ του προσφυγικού
Τα νούμερα πάντως του πρώτου διμήνου του έτους βαίνουν αυξανόμενα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΕΤΕ ως προς τις διεθνείς αφίξεις των ελληνικών αεροδρομίων. Για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οι διεθνείς αφίξεις ανήλθαν στις 518 χιλιάδες από 489 χιλ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,9%, ενώ μόνο για το μήνα Φεβρουάριο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε ακόμη υψηλότερα, στο 10%, φθάνοντας συνολικά τις 245 χιλ. από 222 χιλ. που ήταν οι διεθνείς αφίξεις το Φεβρουάριο του 2015.
Από το σύνολο των 518 χιλ. αφίξεων, το νούμερο του διμήνου της Αθήνας ήταν στις 371 χιλ. (174 χιλ. μόνο για το Φεβρουάριο). Η αύξηση για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Αθήνας διαμορφώνεται στο 9,8% ή 14,6% μόνο για το Φεβρουάριο, οι διεθνείς αφίξεις στη Θεσαλονίκη μειώθηκαν στο δίμηνο σε ποσοστό 3,4% ενώ στα Χανιά το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε το 6,5%.
Μόνο η Αθήνα έπεσε
Εξαιρουμένης της Αθήνας το δίμηνο έκλεισε με μικρή πτώση στις διεθνείς αφίξεις κατά 2,8% στις 147 χιλ. από 151 χιλ. το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015.