Πτωτικά κινείται η αγορά συνεδρίων στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (Hapco) που δημοσιοποίησε σήμερα στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης του.
Συγκεκριμένα για φέτος τα συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί θα είναι μειωμένα κατά 40%, ενώ και για το 2012 τα συνέδρια στα οποία συμμετέχουν ξένοι σύνεδροι θα εμφανίσουν απώλειες 15% σε σχέση με το 2011, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του Hapco.
Σε ό,τι αφορά τα συνέδρια που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και διοργανώνονται από Έλληνες και αυτά κινούνται πτωτικά καταγράφοντας για το 2011 μείωση 20%, ενώ την ίδια στιγμή η συρρίκνωση των συμμετεχόντων κυμαίνεται στο 30%. Για το 2012 η εκτίμηση του συνδέσμου είναι η διατήρηση των εθνικών συνεδρίων στα επίπεδα του 2011 αλλά θα είναι μεγαλύτερες οι απώλειες σε επίπεδο συμμετοχών.
Σημειώνεται ότι πολλές μικρότερες επιστημονικές συναντήσεις πραγματοποιούνται την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα τα συνέδρια του 2011 και του 2012 να είναι ενδεχομένως ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τις μέχρι τώρα προβλέψεις.
Το 2010 ο κύκλος εργασιών γύρω από το συνεδριακό τουρισμό ανήλθε σε 3 με 3,5 δισ. ευρώ αν και όπως τονίστηκε η έλλειψη εθνικού μητρώου συνεδρίων καθιστά αδύνατο τον πραγματικό υπολογισμό των οικονομικών δεδομένων. Σε απόλυτα νούμερα, τα μέλη του Hapco διοργάνωσαν το 2010 περίπου 700 συνέδρια σε πανελλαδικό επίπεδο. Μάλιστα με αφορμή τα γεγονότα στη λεκάνη της Μεσογείου η Ελλάδα υποδέχτηκε περίπου 25 συνέδρια.
Στην παρέμβαση του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης στάθηκε στα πολύ θετικά μηνύματα για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς τονίζοντας ότι αναμένεται πολύ μεγάλος αριθμός αφίξεων. Εστιάζοντας στον συνεδριακό τουρισμός αναφέρθηκε στην γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την χάραξη στρατηγικής στο συγκεκριμένο μέτωπο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρχει και ένα γραφείο συνεδριακού τουρισμού σε κάθε προορισμό που διακρίνεται σε αυτό το πεδίο.
Από την πλευρά της η τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για θέματα τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η παρούσα άνοδος που διαφαίνεται για τον ελληνικό τουρισμό το 2011 δεν οφείλεται σε κάποια στρατηγική αλλά σε συγκυριακά γεγονότα και κατηγόρησε την τουριστική ηγεσία για έλλειψη δράσης τόσο στο συνεδριακό τουρισμό όσο και στο μέτωπο της κρουαζιέρας.