Με μια υδάτινη αψίδα καλωσόρισε η Αθήνα τους 95 Κινέζους επιβάτες, οι οποίοι επέβαιναν στο Airbus 330 της πτήσης Πεκίνο-Αθήνα, με την οποία εγκαινιάστηκε σήμερα η αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών, στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών.
Η σύνδεση αυτή αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας, στον τομέα της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος ηγείτο της ελληνικής αποστολής που επέστρεφε με την πτήση CA961 από το Πεκίνο, χαρακτήρισε την αεροπορική γραμμή «γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα» και σημείωσε ότι «η υπόσχεση που δώσαμε τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας επισκέφθηκε την Ελλάδα, πήρε σάρκα και οστά».
Ο υφυπουργός έκανε, επίσης, γνωστό, ότι κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο, υπεγράφη η συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους Κινέζους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο σκοπός είναι να αυξήσουμε την μετακίνηση και την επαφή ανάμεσα σε Έλληνες και Κινέζους στον τουρισμό, στην επιχειρηματικότητα και στον πολιτισμό».
Ο κ. Κουβέλης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις κινεζικές αρχές, καθώς και την Air China, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε μερικούς μήνες θα μπορούμε να συζητάμε με τις κινεζικές αρχές για περισσότερες πτήσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα, όπως επίσης και για μια σύνδεση χωρίς ενδιάμεσο σταθμό», καθώς η εν λόγω πτήση έχει ως ενδιάμεσο σταθμό το Μόναχο.
Ως «πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ Κίνας και Ελλάδας», χαρακτήρισε την αεροπορική σύνδεση ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο προσεχές διάστημα, «το τουριστικό ρεύμα θα εξελιχθεί σε τέτοιο επίπεδο, που θα επιβάλει την καθιέρωση πτήσης χωρίς ενδιάμεσο σταθμό».
Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Λούο Λινκουάν, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια των ελληνικών αρχών για τον επαναπατρισμό των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη, δήλωσε ότι «η αεροπορική επανασύνδεση Πεκίνου και Αθήνας, είναι η πραγματοποίηση της υπόσχεσης της Κίνας να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει την κρίση χρέους». «Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ είπε ότι «η Ακρόπολη και τα ελληνικά νησιά, έχουν δημιουργήσει μία “μόδα” στην Κίνα».
Το 2010, ταξίδεψαν στο εξωτερικό 57,39 εκατ. Κινέζοι- πάνω από ένα εκατομμύριο επέλεξε ως τόπο προορισμού την Ευρώπη, εκ των οποίων μόλις 10 χιλιάδες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Λινκουάν.
«Αυτή η γέφυρα φιλίας, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας μας στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπίας, αντιπρόεδρος της κινεζικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Τσιάο Τσινχουά και επεσήμανε το ενδιαφέρον για «να αυξηθούν τα δρομολόγια και να δρομολογηθεί και η απευθείας σύνδεση».
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νίκος Κανελλόπουλος εξέφρασε τη βούληση του Οργανισμού να κάνει τα πάντα, όπως είπε, για να ενισχύσει την πτήση, προσδοκώντας τον πολλαπλασιασμό των επισκεπτών.
Ο κ. Στρ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, επεσήμανε ότι η πτήση Αθήνα-Πεκίνο θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για το αεροδρόμιο, όσο και για την ελληνική οικονομία.
Η κίνηση των επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ανέρχεται στους 60.000, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Αεροδρομίου Γιάννης Παράσχης.