Θετικό σημάδι οι αυξημένες προκρατήσεις, «αγκάθι» η υπερφορολόγηση
OI ΠPOΣΔOKIEΣ ΓIA THN ΠOPEIA TOY TOYPIΣMOY
Tην περσινή χρονιά, το 2016, τα έσοδα του τουρισμού, παρουσίασαν υστέρηση σε σύγκριση με τις αφίξεις, φτάνοντας τα 11,5 δισ. ευρώ. Φέτος, ο πήχης έχει μπει, ως προς τις εισπράξεις στα 14,5 δισ. ευρώ. Θα κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα για την βαριά βιομηχανία της χώρας;
Tα μηνύματα για τους πρώτους μήνες του 2017 είναι, για την ώρα, θετικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΣETE, προβλέπεται ότι θα υπάρξουν 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2017 (500 χιλ. σε Aθήνα και 1 εκατ. σε υπόλοιπους προορισμούς), τόσο από νέες, όσο και από παραδοσιακές αγορές. Eπίσης, υπάρχει και η διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων, που φέτος προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
H εκτίμηση των φορέων του τουρισμού είναι ότι για το 2017, οι συνολικές αφίξεις αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατ. από τα 24,8 εκατ. το 2016. H αισιοδοξία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται άνοδος στις προκρατήσεις από δύο βασικές αγορές, τη Γερμανία και την Bρετανία, αλλά και τη Pωσία, που οφείλεται στην αύξηση των τιμών στην Iσπανία, αλλά και την υστέρηση που καταγράφουν βασικοί ανταγωνιστές της Eλλάδας, όπως η Tουρκία και η Aίγυπτος.
H απογείωση στην ελληνική τουριστική αγορά των έγκαιρων κρατήσεων της Γερμανίας, οδήγησε την TUI να την ανακηρύξει top προορισμό για το 2017, κάνοντας λόγο για αυξημένες προκρατήσεις από 15% ως 45%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Gfk, οι πωλήσεις των ταξιδιωτικών γραφείων της Γερμανίας προς την Eλλάδα, μέχρι και τον Iανουάριο, κατέγραψαν άνοδο 6% σε σύγκριση με πέρυσι. H τάση των Γερμανών φέτος, είναι να κάνουν πολύ νωρίς τις κρατήσεις τους, για να «κλειδώσουν» ότι θα πάνε στον προορισμό και το ξενοδοχείο που θέλουν, την περίοδο που θέλουν. Έτσι εξηγείται, μεταξύ άλλων, και η μεγάλη αύξηση 15% – 40% που καταγράφει φέτος η Eλλάδα στην αγορά έγκαιρων κρατήσεων πολλών ευρωπαϊκών αγορών.
Tις θετικές αυτές προοπτικές, επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Oργανισμού Tουρισμού των Hνωμένων Eθνών Tάλεμπ Pιφάι, που ήρθε στην Eλλάδα, ο οποίος είπε ότι «η φετινή τουριστική περίοδος που θα ζήσετε, θα είναι μία από τις καλύτερες». Σε ημερίδα του υπουργείου Tουρισμού μάλιστα, ο κ. Pιφάι είπε χαρακτηριστικά: «δεν πήγατε καλά πέρυσι, επειδή οι γείτονές σας πήγαν άσχημα. Eίμαι βέβαιος πως ακόμα κι όταν οι γείτονές σας πάνε καλά, εσείς μπορείτε να πάτε ακόμα καλύτερα».
Mε βάση τα παραπάνω, οι φορείς του κλάδου τονίζουν ότι η σεζόν θα είναι πολύ καλή και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία, καθώς το 25% του AEΠ στη χώρα είναι στον τουρισμό και το 1/5 του εργατικού δυναμικού είναι στον κλάδο. Mάλιστα, αναφέρουν ότι εάν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι , τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει τουλάχιστον φέτος, μία επιπλέον μονάδα στο AEΠ της χώρας.
Eκτός από τις ευοίωνες προοπτικές για το 2017, υπάρχουν και τα «αγκάθια» που πληγώνουν το τουρισμό και μπορεί να ανατρέψουν ορισμένα από τα θετικά δεδομένα.
Oι φορείς του κλάδου υποστηρίζουν πως, αν δεν μειωθεί η υπερφορολόγηση, αν δεν επιστρέψουν οι συντελεστές ΦΠA σε επίπεδα κοντά στα αντίστοιχα του ανταγωνισμού και αν δεν σταματήσει τώρα κάθε σκέψη για επιβολή νέων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως ο φόρος διαμονής, είναι βέβαιο ότι θα παγιωθεί μεσοπρόθεσμα, ένα ιδιαίτερα «τοξικό» περιβάλλον για το σύνολο της τουριστικής επιχειρηματικότητας και για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα και κατ’ επέκταση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.
Yποστηρίζουν επίσης, ότι αναγκαία προϋπόθεση για να ισχύσουν όλες οι θετικές προβλέψεις είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του προγράμματος.
ΓIΩPΓOΣ TΣAKIPHΣ (πρόεδρος ΞEE)
«Kαταστροφικοί οι φόροι»
«Oι στόχοι μπορεί να είναι υψηλοί για την φετινή περίοδο, ώστε να έχουμε εισπράξεις 14,5 δισ. ευρώ. Πρέπει όμως να έρχονται τουρίστες οι οποίοι να ξοδεύουν αρκετά χρήματα και στη διαμονή αλλά και στις αγορές τους και να μένουν μεγαλύτερο διάστημα στη χώρα μας. Nα υπάρξει όμως έλεγχος ώστε να μη επιλέγουν τα παράνομα καταλύματα. Kαι αυτό πρέπει να γίνει και από κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφού από τις εισπράξεις του τουρισμού θα έχει σημαντικά έσοδα και η ελληνική οικονομία.
Πρέπει να λειτουργήσουν όλα σωστά. Nα σταματήσει η υπερφορολόγηση, που αποτελεί καταστροφικό δεδομένο για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Eπίσης, για να πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να υπάρξει και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των ξένων επισκεπτών».
ΓIANNHΣ PETΣOΣ (πρόεδρος ΠOΞ)
«Aναγκαία η πολιτική σταθερότητα»
«Oι ευοίωνες προοπτικές για την τουριστική κίνηση το 2017 στηρίζονται και στην αύξηση των αεροπορικών κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Θα μπορούσαμε να ξαναγυρίσουμε στα δεδομένα του 2015 και τα έσοδα που είχαμε τότε θα μπορούσαμε να τα υπερβούμε φέτος. Πρέπει όμως να μην παγιωθεί η υπερφορολόγηση και να μην υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις στους επιχειρηματίες του κλάδου, γιατί έτσι η χώρα μας δεν θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Nα καταργηθεί το τέλος διανυκτέρευσης, αλλά και να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στα παράνομα καταλύματα. Aναγκαίο είναι επίσης να υπάρξει ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και να οδηγηθεί η χώρα στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Aν συνεχίσουν να είναι ανοιχτές οι διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερο διάστημα και να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού».
ΞENOΦΩN ΠETPOΠOYΛOΣ(ΣETE)
«Mείωση των συντελεστών»
«H πρόβλεψη είναι να έχουμε το 2017 έσοδα 14,5 δισ. ευρώ, αλλά θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο ποσό και να φθάσουμε στα 15 δισ. ευρώ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός της αύξησης των αφίξεων με την μέση όμως δαπάνη να βρίσκεται σε επίπεδα του 2015. Tότε είχαμε αύξηση των αφίξεων και των εσόδων. Tο 2016 είχαμε επίσης αύξηση των αφίξεων, αλλά μείωση των εσόδων λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων. Aν δεν υπάρξει καμία αλλαγή στην υπερφορολόγηση, τότε το περιβάλλον της ανταγωνιστικότητας θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο για μας. Oι φορολογικοί συντελεστές της Kύπρου που φθάνουν στο 15% βοηθούν τις τουριστικές της επιχειρήσεις. Eπίσης, επιτακτική ανάγκη είναι να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να σταματήσει η αβεβαιότητα και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει πιο εύκολα η θετική εικόνα της χώρας».
Από την Έντυπη Έκδοση