Μεταβολή στο μείγμα τουριστών που επισκέτπονται την Ελλάδα – Πτώση και στην μέση διάρκεια παραμονής
Σε μόνιμη πτώση παραμένει η μέση ημερήσια δαπάνη του ξένου τουρίστα στην χώρα μας, που το 2016 άγγιξε τα 67 ευρώ. Την κατάσταση επιδεινώνει η επίμονη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής των τουριστών στην Ελλάδα –κάτι που συμβαίνει και στις υπόλοιπες τουριστικές χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με το πρόσφατο στατιστικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο τρίτο τρίμηνο του 2016 οι τουριστικές εισπράξεις και αφίξεις παρουσιάζουν σημαντική πτωτική απόκλιση από τις προηγούμενες χρονιές. Το καινούργιο στοιχείο είναι η πτώση που σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις, εκτός των εσόδων. Αυτό οφείλεται στην μεταβολή που υπέστη το «μείγμα» των τουριστών που επισκέφτηκαν την χώρα μας, καθώς οι προερχόμενοι από χώρες υψηλής δαπάνης (π.χ. ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες) μειώθηκαν σε σχέση με τους προερχόμενους από χώρες χαμηλής δαπάνης (π.χ. Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία), λόγω του φόβου για τρομοκρατικά χτυπήματα.
Σημαντικό ρόλο στην μείωση των εισπράξεων έπαιξαν και τα άφθονα πακέτα προσφορών από χώρες που παραδοσιακά τροφοδοτούν με τουρίστες την Ελλάδα ( π.χ. Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία).
Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πτώση εσόδων προήλθε από τις εξής χώρες: Γαλλία, Λοιπές Χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), ΗΠΑ, Γερμανία και Ιταλία. Το σύνολο της απώλειας εσόδων από τις χώρες αυτές ανέρχεται σε 1,019 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερβαίνει την συνολική απώλεια (-930 εκατ. ευρώ) από όλες τις αγορές για το 2016 κατά σχεδόν 90 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις αγορές, μόνο σε Γαλλία και τις λοιπές χώρες παρατηρείται γενικευμένη μείωση αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων.
Σε ΗΠΑ και Ιταλία οι αφίξεις είναι αυξημένες και οι διανυκτερεύσεις και αα έσοδα είναι μειωμένα, ενώ στην Γερμανία μόνο τα έσοδα είναι μειωμένα, ενώ αφίξεις και διανυκτερεύσεις είναι αυξημένες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν αυτές τις μεταβολές, κατά τους επιτελείς του ΣΕΤΕ:
– Η Γαλλία δέχθηκε το 2016 σημαντικά τρομοκρατικά χτυπήματα που αναμφισβήτητα έπληξαν την διάθεση των κατοίκων της για να ταξιδεύσουν.
– Οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ περιόρισαν τα ταξίδια τους στην Ευρώπη λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων κυρίως σε Γαλλία, αλλά και σε Βέλγιο και Γερμανία.
– Λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης του προσφυγικού στα βόρεια σύνορα της χώρας και των κλειστών δρόμων από αγροτικές κινητοποιήσεις στην αρχή του 2016 και –αφετέρου- λόγω του πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, φαίνεται πως περιορίστηκαν οι ταξιδιώτες από ΠΓΔΜ και Τουρκία αντίστοιχα, που αποτελούν τις δύο βασικότερες αγορές που περιλαμβάνονται στις «Λοιπές Χώρες».
– Αντίθετα, σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρούμε αύξηση αφίξεων και διανυκτερεύσεων με ταυτόχρονη μείωση των εσόδων, πιθανότατα λόγω των εκτενών προσφορών Last Minute.
Από τις θετικές μεταβολές, αξιοσημείωτες είναι η μεγάλη αύξηση από Ρουμανία, Λοιπές Χώρες ΕΕ, Ισπανία, Κύπρο και Αλβανία. Όμως παρά τη μεγάλη αύξηση που είχαν οι χώρες αυτές σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις, αναλογικά η συνεισφορά τους στα έσοδα ήταν πολύ μικρότερη.
Συγκρατημένα τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2017
Παρά τα θετικά μηνύματα στον τομέα της Οικονομίας, την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών δρομολογίων προς την Ελλάδα για τη θερινή σεζόν, αλλά και τις αυξημένες τάσεις του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης σε όλες τις αγορές του ελληνικού τουρισμού (πλην Τουρκίας και Ιταλίας), τα στοιχεία του εισερχόμενου τουρισμού για τους πρώτους μήνες του 2017 αποτυπώνουν μια συγκρατημένη πορεία.
Βάσει στοιχείων, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 και στο σύνολο των κυριότερων αεροδρομίων καταγράφεται αύξηση των διεθνών αφίξεων +1,7%. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν οριακή μείωση (-0,6%), στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφεται αύξηση +11,8%, ενώ στα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια παρουσιάστηκε μεν μείωση, αλλά σε πολύ χαμηλά νούμερα (26 χιλ. έναντι 34 χιλ. πέρυσι).
Ως προς τις οδικές αφίξεις υπήρξε αύξηση +2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Επίσης, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, το πρώτο δίμηνο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά -2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά -2,7%, με οριακή θετική μεταβολή της ΜΚΔ.