Στην ενίσχυση των τουριστικών ροών από την αγορά της Αμερικής προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Για το λόγο αυτό, ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει βαλίτσες για τις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου (3 με 6 Ιουνίου), προκειμένου να θέσει τις βάσεις για να καταστεί η Ελλάδα πόλος έλξης για τους Αμερικανούς πολίτες.
Προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του τουρισμού είναι η τόνωση της κρουαζιέρας από την Αμερική και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις με στελέχη από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Μετά την άρση του καμποτάζ, άλλωστε το υπουργείο αισιοδοξεί ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο.
Ο Αλέξανδρος Βασιλικός γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής αφού υπογραμμίζει ότι Αμερικανός τουρίστας ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την κρουαζιέρα σημειώνει, ότι η έλευση τους θα ενισχύσει τα μάλα τον τουρισμό της Αθήνας. Αγκάθι ωστόσο παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλήρη άρση του καμποτάζ, όπως σημειώνει, γεγονός που εμποδίζει τις μεγάλες εταιρίες του χώρου να πιάνουν λιμάνι στη χώρα μας. Παράλληλα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθιστά τη χώρα μας ακριβή για τους Αμερικανούς.
Το ΥΠΠΟΤ ήδη έχει επιδοθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις στην Αμερική, με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού να έχει συναντηθεί το προηγούμενο διάστημα με τους επικεφαλής της AARP, της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων, καθώς στόχος είναι το προσεχές διάστημα 2 εκατομμύρια Αμερικανοί συνταξιούχοι να έρθουν στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό έχουν σχεδιαστεί ειδικά πακέτα, τα οποία θα προσφέρουν έκπτωση μέχρι 20% στις υπηρεσίες διαμονής και μέχρι 25% για την ενοικίαση ΙΧ.
Κύριο χαρακτηριστικό του Αμερικανού τουρίστα είναι η τάση του να κάνει κρουαζιέρα και να μετακινείται από νησί σε νησί ειδικότερα ξοδεύοντας τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη σε σχέση με τους άλλους τουρίστες. Οι Αμερικανοί τουρίστες λατρεύουν Μύκονο και Σαντορίνη και επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ταξίδι του μέλιτος σε αυτά τα δυο νησιά.
Ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα οφείλει την ανάπτυξη του στους Αμερικανούς, αφού το 1960 όταν αυτή η μορφή τουρισμού έκανε τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα κάλυπταν το 90% της πελατείας. Πολύ καλές χρονιές για το θαλάσσιο τουρισμό ήταν αυτές μετά την ολυμπιάδα του 2004, καθώς οι ναυλώσεις ξεκινούσαν από 3.000 ευρώ την ημέρα.
Το 2004 οι Αμερικανοί τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν μόλις 300.000, αριθμός που διπλασιάστηκε το 2008 στις 601.000, για να μειωθεί στις 523.000 το 2009 και στις 445.000 πέρυσι.