Η αξία των ξενοδοχείων ανά την Ευρώπη σημείωσε ετήσια ανάπτυξη 3,9% το 2017, έναντι της σταθερής πορείας τους την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Δείκτη Αποτίμησης Αξίας Ευρωπαϊκών Ξενοδοχείων για το 2018 που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα η παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία στον ξενοδοχειακό κλάδο HVS.
H HVS καταγράφει την ετήσια μεταβολή στην αξία των τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχειακών ακινήτων σε 33 ευρωπαϊκές πόλεις, τόσο σε ευρώ όσο και σε τοπικά νομίσματα.
“Η επιχειρησιακή και καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς και η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη, όλα κινούνται ανοδικά”, ανέφερε ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης, ο Sophie Perret, διευθυντής της HVS London. “Η ζήτηση των ξενοδοχείων είναι ισχυρή στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών, με χαμηλά επίπεδα νέας προσφοράς στις περισσότερες πόλεις που δείχνουν ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς”.
Στις πόλεις με την υψηλότερη αξία ξενοδοχείων ανά δωμάτιο συγκταλέγονται το Παρίσι, το Λονδίνο, η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Ρώμη, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν μειωθεί σε ετήσια βάση σε όλες τους εκτός από το Παρίσι.
Η αυξανόμενη ζήτηση για ξενοδοχειακά δωμάτια στη Λισαβόνα, μία από τις ασφαλέστερες πόλεις της Ευρώπης, την ανέβασαν στις πρώτες ευρωπαϊκές όσον αφορά την ανάπτυξη της αξίας των ξενοδοχείων το 2017, με άνοδο 14,7% σε σχέση με το προηγούμενό έτος, αποτελώντας την 4η συνεχή χρονιά διψήφιας ανόδου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία της είναι αυξημένο.
Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπως και στο παρελθόν, παρήγαγαν κάποια αντιφατικά αποτελέσματα για διάφορες αγορές, αν συγκρίνουμε τις τιμές σε ευρώ και τοπικό νόμισμα. Η ενίσχυση του ρουβλίου έναντι του ευρώ είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν σημαντικά τα ξενοδοχεία στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, με την αξία τους να ανεβαίνει κατά 14,4% και 11,5% αντίστοιχα και να βρίσκονται στην 2η και 5η θέση της κατάταξης πόλεων με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της αξίας ξενοδοχειακών ακινήτων.
Τρίτη στην κατάταξη πόλεων με άνοδο της αξίας των ξενοδοχειακών ακινήτων είναι η Μαδρίτη, με άνοδο 14,1%, βοηθούμενη από ένα ισχυρό οικονομικό κλίμα και μια εκτίναξη στα τουριστικά μεγέθη. Με ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον στη Μαδρίτη της Ισπανίας, οι όγκοι των συναλλαγών έχουν αυξηθεί και η πόλη μπορεί να προσβλέπει σε μια σειρά ξενοδοχειακών έργων που θα γίνουν πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία του Ην. Βασιλείου λόγω αδυναμίας της λίρας είχαν μικρές μειώσεις στην αξία τους, εκτός από το Λονδίνο που είχε ανάπτυξη 4,3% και το Εδιμβούργο.