Η νεοσύστατη Γερμανική κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα παρατείνει τους ελέγχους τόσο στα χερσαία σύνορά της, όσο και στις αφίξεις πτήσεων από Ελλάδα, όσο καιρό τουλάχιστον η ΕΕ δεν ελέγχει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορά της.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ σε χθεσινό μπρίφινγκ, η καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ συμφώνησαν ότι αυτήν την περίοδο είναι απαραίτητη η παράταση του ελέγχου των γερμανικών συνόρων, “επειδή η προστασία των εξωτερικών συνόρων, για την οποία συνεργαζόμαστε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, δεν έχει ολοκληρωθεί”. Είχε προηγηθεί άλλωστε η ομιλία της καγκελαρίου την ημέρα της ορκωμοσίας της, που εξέφρασε τη λύπη της που δεν διασφαλίστηκε ο σχετικός έλεγχος πριν από το 2015, πριν δηλαδή τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία μέσω της βαλκανικής οδού.
Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι που γίνονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από την Ελλάδα επιβλήθηκαν μέσα του περασμένου Νοεμβρίου και για άλλους 6 μήνες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, εύκολα συμπεραίνεται από τα λεγόμενα του Ζάιμπερτ αλλά και του εκπροσώπου από το υπουργείο Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ ότι παράλληλα με τα χερσαία σύνορα θα παραταθούν πιθανότατα και οι έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από Ελλάδα. “Το καθεστώς των ελέγχων εκπνέει μέσα Μαΐου” ανέφερε ο Ντίμροτ. “Το εάν χρειαστεί παράταση θα αποφασιστεί μέσα με τέλος Απριλίου, επειδή υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης (στην ΕΕ) πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κι αυτό παίρνει διαδικαστικά χρόνο”.
“Η κύρια προσφυγική διαδρομή προς τη Γερμανία ήταν και παραμένει μέσα από τα γερμανοαυστριακα σύνορα, γι’ αυτό και δόθηκε προτεραιότητα ελέγχων σε αυτό το τμήμα των συνόρων” ανέφερε ο εκπρόσωπος υπεραμυνόμενος των ελέγχων. Επέμεινε επίσης ότι ο λόγος για τους ελέγχους συνεχίζει να υφίσταται με 16.000 παράτυπες εισόδους το 2017 που “είναι με απόσταση ο μεγαλύτερος αριθμός από κάθε άλλο σημείο εισόδου στη Γερμανία”. Ο Ντίμροτ διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι δεν θα επεκταθούν αορίστως και χωρίς λόγο, αλλά ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια με την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων. “Όσο καιρό δεν είναι αποτελεσματική, οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι”.
Ο Υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να σχολιάσει την παρούσα κατάσταση των 13.000 προσφύγων στα ελληνικά νησιά, παραπέμποντας το ζήτημα στην αρμοδιότητα της Κομισιόν που βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 έχουν επαναπροωθηθεί προς την Τουρκία 1.558 πρόσφυγες, έχουν υποβληθεί 40.000 αιτήσεις ασύλου στα ελληνικά νησιά, ενώ 12.000 ήταν οι προωθήσεις από την Τουρκία σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ φρόντισε να υπεραμυνθεί της κοινής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, προσθέτοντας ότι “μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν οι Ευρωπαίοι οργανώσουν μια εκτεταμένη προστασία των εξωτερικών τους συνόρων”. Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια… χρησιμοποιούνται περισσότερα μέσα και προσωπικό, η Γερμανία θα συνεχίσει να ενεργοποιείται για την περαιτέρω βελτίωση αυτών των συνόρων και μάλιστα γρήγορα. Καταφέραμε να καταπολεμήσουμε τη θανατηφόρα επιχείρηση των διακινητών και να περιορίσουμε σημαντικά τους πνιγμούς στο Αιγαίο”, ανέφερε.