Οι ακτές της Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν μετατραπεί σε “τοπική αγορά” για τους κατοίκους των γειτονικών ελληνικών νησιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης Daily Sabah. ενώ η μετάβαση από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει μειωθεί με την ανατίμηση του ευρώ, η άφιξη των Ελλήνων στην Τουρκία έχει αυξηθεί κατά 40%.
Οι Έλληνες, που, χαλώντας ένα 20ευρω για να περάσουν απέναντι, φτάνουν στις τουρκικές ακτές περισσότερο για ψώνια παρά για διακοπές, γεμίζουν τις τσάντες με αγορές από τα παζάρια της περιοχής. Οι Έλληνες κάτοικοι και επιχειρηματίες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε είδη καθημερινής διατροφής αλλά και έπιπλα, δομικά υλικά, κεραμικά και ρούχα. Μία ημερήσια εκδρομή στην Τουρκία.
“Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυτική επαρχία της Τουρκίας, İzmir (Σμύρνη), η οποία φιλοξένησε πέρυσι περίπου 4.367 Έλληνες ενώ φέτος ο αριθμός ανήλθε στους περίπου 6.121 Έλληνες, ποσοστό το οποίο χρόνο με το χρόνο έφθασε το 40,2%”, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Ένας υποβοηθητικός παράγοντας, μαζί με την ανατίμηση του ευρώ, είναι η αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων την καλοκαιρινή σαιζόν. Τα δρομολόγια πλοίων μεταξύ Seferihisar και το λιμάνι του Καρλοβασίου στο νησί της Σάμου προσφέρουν στους Έλληνες την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή μαζικά, ενώ πριν ήταν Τούρκοι τουρίστες που πλημμύριζαν τα ελληνικά νησιά για ημερήσιες εκδρομές. Σύμφωνα με πληροφορίες από στέλεχος της εταιρείας Tursem Turizm, ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που έφτασαν στο Seferihisar αυξήθηκε κατά 20% το Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο.
Οι ντόπιοι καταστηματάρχες αποδίδουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων στ’ ότι βρίσκουν στην Τουρκία πολύ φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα και είδη ένδυσης. Αναφέρουν ότι λόγω των παρόμοιων συνηθειών, οι γεύσεις και επιλογές Ελλήνων και Τούρκων δεν απέχουν πολύ, ενώ με ένα ποσό της τάξεως των 15 ευρώ, οι Έλληνες πελάτες εξασφαλίζουν τα ψώνια μιας ολόκληρης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Ξενοδοχείων (TÜROFED) και Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων και Καταλυμάτων Αιγαίου Mehmet İşler, όταν σημειώθηκε μείωση στον τουρισμό της Τουρκίας, τα ελληνικά νησιά άρχισαν να δέχονται σημαντικό αριθμό τουριστών, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων των βασικών αναγκών, όπως είναι τα τρόφιμα. Η σύνδεση των Ελληνικών νησιών με την Τουρκία και η μεταφορά των προϊόντων από τις τουρκικές αγορές, είναι ευκολότερη από ότι οι συνδιαλλαγές με τη ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον η Τουρκία βρίσκεται πιο κοντά και είναι πολύ πιο συμφέρουσα.
“Η σύνδεση και η μεταφορά μεταξύ τους μέσω της ηπειρωτικής τους χώρας είναι λίγο πιο δύσκολη. Η Τουρκία βρίσκεται είναι και κοντά τους και γίνεται σταδιακά φθηνότερη, οπότε είναι ευκολότερο να ψωνίζουν εδώ”, επισημαίνει.