Στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών παγκοσμίως παραμένει η Ευρώπη και για αυτό το καλοκαίρι, με το ένα τρίτο των προορισμών της να καταγράφει διψήφια αύξηση διεθνών τουριστικών αφίξεων, σύμφωνα με έρευνα ταξιδιωτικών προθέσεων σε μακρινές αγορές που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (ETC).
Στους 33 ευρωπαϊκούς προορισμούς που μετείχαν στην έρευνα καταγράφηκαν αυξήσεις, οι οποίες ξεπέρασαν το 10% σε 1 στους 3 εξ αυτών, ενώ η τρέχουσα πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) για το σύνολο του 2018 είναι ανάπτυξη 3-4%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, η Ευρώπη είχε αύξηση διεθνών τουριστικών αφίξεων 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας τις μισές από το σύνολο των διεθνών τουριστικών αφίξεων σε όλο τον κόσμο.
Οι ερωτηθέντες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη την καλοκαιρινή περίοδο, στην πλειονότητά τους θα επισκεφθούν πολλές χώρες της παρά τη σύντομη περίοδο διακοπών (από μία έως 2 εβδομάδες). Η Γαλλία (35%), η Ιταλία (27%) και η Γερμανία (24%) είναι οι κορυφαίοι προορισμοί για τους ταξιδιώτες μακρινών αγορών. Από αγορές όπως η Κίνα οι ταξιδιώτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Τουρκία (+33%).
Στα Βαλκάνια, η Κροατία (+27%) και το Μαυροβούνιο (+22%) οφείλουν την αύξηση που είχαν στις περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις ενώ νησιά της Μεσογείου όπως η Μάλτα (+18%) και η Κύπρος (+15%) εμφανίζονται ωφελημένα από την κρουαζιέρα. Η Βουλγαρία (+12%) είχε εξαιρετικές επιδόσεις χάρη στις χαμηλές τιμές της ενώ η Ισλανδία (+6%) είχε σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξη σε σύγκριση με περασμένες χρονιές.
Καθιερωμένοι προορισμοί όπως η Ισπανία (+2%) και η Πορτογαλία (+4%) είχαν μικρές αυξήσεις και σημείωσαν απώλειες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές τουριστών όπως το Ην. Βασίλειο και η Γερμανία.
Στις ΗΠΑ οι αυξημένοι μισθοί και κατανάλωση αναμένεται να αναζωπυρώσει τα ταξίδια στην Ευρώπη. Από το 39% των Αμερικανών που εξέφρασαν διάθεση για ταξίδια στο εξωτερικό, το 34% σκέφτεται να επισκεφθεί την Ευρώπη, με ευνοϊκή συγκυρία την άνοδο του δολαρίου. Προορισμοί κρουαζιέρας, όπως η Κύπρος, το Μαυροβούνιο και η Κροατία, είχαν αυξήσει άνω του 30% από την αμερικανική αγορά.