Την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας-Νοτίου Κορέας και τη διμερή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού συζήτησε η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά στη συνάντηση της με τον ομόλογο της της Νότιας Κορέας, κ. Do Jonghwan, στο περιθώριο της συμμετοχής της στην 7η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στη Σεούλ (16-19 Σεπτεμβρίου).
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε από την Ελληνίδα υπουργό η ανάγκη δρομολόγησης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χώρων. Η κα. Κουντουρά ζήτησε την πολιτική στήριξη του κ. Do σε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα αυξήσει κατακόρυφα την τουριστική κίνηση από και προς την Ελλάδα. Ο μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και του πολιτισμού της (ιδιαίτερα της Μαρίας Κάλλας και του Μίκη Θεοδωράκη), κ. Do Jonghwan εξέφρασε πράγματι την δημόσια στήριξη της κορεατικής κυβέρνησης στα media της Νότιας Κορέας για την ανάγκη δρομολόγησης μία απευθείας πτήσης μεταξύ των δύο χωρών. Ανάλογη ήταν και η στήριξη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Hong Youngpyo, o οποίος ασκεί πίεση στον εθνικό αερομεταφορέα Korean Air για την υποστήριξη του εγχειρήματος.
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πλέον οι συνθήκες είναι περισσότερο ώριμες σε σχέση με το παρελθόν και εγγυούνται την επιτυχία του εγχειρήματος. Άλλωστε, πρόθεση της Korean Air είναι έναρξη προγραμματισμένων πτήσεων πιλοτικά την θερινή περίοδο του 2019 με την υποστήριξη των μεγάλων tour operators της Νότιας Κορέας KAL tours και Hanjin Group. Ενώ, μετά τη συνάντηση της Ελληνίδας Υπουργού Τουρισμού με την ηγεσία της Korean Air εξετάζεται επιπλέον η δρομολόγηση επιπλέον πτήσεων μέσω stop over των απευθείας πτήσεων Σεούλ – Λισαβόνα ή Σεούλ – Μαδρίτη.
Στη συνάντηση Κουντουρά – Do Jonghwan -που συμμετείχε και η Πρέσβης της Ελλάδας στην Νότια Κορέα, κα Ιφιγένεια Κοντολέοντος- επισημάνθηκαν ακόμα οι κοινοί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες, με επίκεντρο τη συμμετοχή των Ελλήνων εθελοντών στον Πόλεμο της Κορέας (1950-1958), καθώς και η πολιτιστική συνεργασία που αναθερμάνθηκε λόγω της διεξαγωγής των πρόσφατων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ. Επιπλέον, από την ελληνική πλευρά παρουσίαστηκαν οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρας μας ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Σημειώνεται ότι η τουριστική κίνηση από τη Νότιο Κορέα έχει εξαπλασιαστεί από το 2014, οπότε είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα μόλις 11.000 Κορεάτες τουρίστες, με πάνω από 50.000 επισκέπτες το 2017 και σχεδόν 70.000 το 2018. Σύμφωνα με τα στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού η ραγδαία άνοδος του τουριστικού ρεύματος από τη Νότια Κορέα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με το στόχο να έχει τεθεί το 2020 στους 200.000 Κορεάτες τουρίστες.