Μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τις επιπτώσεις του “υπερτουρισμού”, βοηθώντας ταυτόχρονα τις πόλεις ανά την υφήλιο που πλήττονται από αυτό το φαινόμενο να διαχειριστούν καλύτερα τις επιπτώσεις του τουρισμού στους πληθυσμούς τους.
Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες κατά την 7η Παγκόσμια σύσκεψη κορυφής του ΠΟΤ για τον Τουρισμό Πόλης στη Σεούλ. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας του ΠΟΤ με το Centre of Expertise Leisure, την Tourism & Hospitality (CELTH), το Πανεπιστήμιο Breda Εφαρμοσμένων Επιστημών και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο European Tourism Futures Institute (ETFI) του Πανεπιστημίου NHL Stenden Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές και εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 70%. Την ίδια στιγμή, ο αυξανόμενος αριθμός τουριστών στις πόλεις αυξάνει τη χρήση φυσικών πόρων, προκαλεί κοινωνικοπολιτιστικό αντίκτυπο και ασκεί πίεση στις υποδομές, τις μεταφορές και άλλες υπηρεσίες. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για ζητήματα θορύβου και συγκέντρωσης μεγάλου όγκου επισκεπτών έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο που ονομάζεται υπερ-τουρισμός και τουρισμο-φοβία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόσφατη ανάπτυξη του αστικού τουρισμού απαιτεί από την τουριστική βιομηχανία να διασφαλίσει βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται 11 στρατηγικές και 68 μέτρα για καλύτερη διαχείρισης της αύξησης επισκεπτών.
Η διακυβέρνηση είναι το κλειδί, επισημαίνει ο γ.γ. του ΠΟΤ, Zurab Pololikashvili. Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που απασχολεί τα αστικά κέντρα δήλωσε, και επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθεί ένας αειφόρος οδικός χάρτης για τον τουρισμό πόλεων και να τοποθετηθεί ο τουρισμός στην ευρύτερη αστική ατζέντα. Πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε, είπε, ότι οι τοπικές κοινωνίες αναγνωρίζουν και επωφελούνται από τις θετικές πλευρές του τουρισμού.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, σε μια προσπάθεια να κατανοηθούν καλύτερα οι προκλήσεις διαχείρισης των επισκεπτών σε αστικές περιοχές, και ιδίως η σχέση μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών, έχουν αναλυθεί οκτώ ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Κοπεγχάγη, Λισαβόνα, Μόναχο, Σάλτσμπουργκ και Ταλίν) από την πλευρά των κατοίκων τους.
“Δεν υπάρχει μία λύση για την αντιμετώπιση του υπερ-τουρισμού, αλλά ο τουρισμός χρειάζεται να αποτελέσει τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής πόλεων για αειφόρο ανάπτυξη”, τονίζει ο Δρ. Ko Koens από το Centre of Expertise Leisure, την Tourism & Hospitality (CELTH) και το Πανεπιστήμιο Breda Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Η έκθεση μπορέι να διαβαστεί εδώ: https://www.e-unwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284420070