Ο Δήμος Κύθνου προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι στην έγκριση της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την υλοποίηση της πράξης “Ανάδειξη σπηλαίου Δρυοπίδας Ν. Κύθνου”, στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Δράσεις για την Προστασία και Ανάδειξη της Φυσικής Κληρονομιάς των Μικρών Νησιών της Περιφέρειας”, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.
Με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή του, ανάδειξη και αναβάθμιση του σπηλαίου το έργο απαρτίζεται από δύο δράσεις: το κατεξοχήν τεχνικό έργο, δηλαδή ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και τις δράσεις προβολής του Σπηλαίου Καταφύκι Δρυοπίδας, δηλαδή την παραγωγή υλικού ανάδειξης του σπηλαίου όπως χάρτης, φυλλάδια, πινακίδες και ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης.
Όντας ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της νησιωτικής Ελλάδας το Σπήλαιο Καταφύκι, ή άλλιως Σπήλαιο Γεωρ.Μαρτίνου (Συμπεθερούλη), αποτελείται από σύστημα διαφόρων τούνελ που σχηματίστηκαν με τη βοήθεια του νερού για μεγάλες αποστάσεις και που παραμένει μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο στο μεγαλύτερο τμήμα του. Με την υλοποίηση του ανωτέρω έργου, επιτυγχάνεται η διασφάλιση της λειτουργικότητας και ανάδειξης του, κυρίως μέσω της εκτέλεσης εργασιών ηλεκτροφωτισμού και προστασίας των διαδρόμων διέλευσης κοινού εντός του σπηλαίου.
Ο φωτισμός θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία και τα πετρώματα του σπηλαίου και θα εμφανίζει τα σημεία της διέλευσης, προειδοποιώντας για τα επικίνδυνα στοιχεία όπως είναι οι προεξέχοντες ή χαμηλής κρέμασης βράχοι, ώστε η διέλευση των επισκεπτών να καθίσταται απρόσκοπτη. Οι εργασίες θα γίνουν με ιδιαίτερη επιμέλεια λαμβάνοντας υπόψη το μικροκλίμα του κλειστού χώρου, τις γεωφυσικές ιδιαιτερότητες των πετρωμάτων, τα στοιχεία της πανίδας και της χλωρίδας που υπάρχουν στο σπήλαιο εξασφαλίζοντας τη μη ορατότητα των διελεύσεων καλωδίων από τους επισκέπτες για αισθητικούς λόγους.
Τέλος, στις κλίμακες και σε επιλεγμένες θέσεις του σπηλαίου, θα διαμορφωθούν αντιολισθητικές επιφάνειες και θα τοποθετηθούν κατάλληλα κιγκλιδώματα από ανοξείδωτο χάλυβα.