Στην περαιτέρω διαμόρφωση και ολοκλήρωση του Άλσους Αριστοτέλη προχωρά ο Δήμος Αριστοτέλης μέσω της εκτέλεσης της πράξης, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, με τίτλο “Διαμόρφωση Άλσους Αριστοτέλη στα Στάγειρα Χαλκιδικής, ως πολυλειτουργική ψυχαγωγικής υποδομής με πολιτιστικό χαρακτήρα” στο πλαίσιο της υποδράσης “στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικό-οικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης”.
Αντικείμενο της ανωτέρω δράσης, είναι η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής των Σταγείρων και η σύνδεσή της με την ιστορία του πανεπιστήμονα Αριστοτέλη μέσω της δημιουργίας πολυλειτουργικών-ψυχαγωγικών υποδομών. Μέχρι στιγμής, το θεματικό πάρκο “Άλσος του Αριστοτέλη”, το οποίο λειτουργεί από το 2004 σε μία καταπράσινη δημοτική έκταση 10 περίπου στρεμμάτων στη θέση “Κονάκι”, φιλοξενεί τον επιβλητικό ανδριάντα του μεγάλου φιλοσόφου, μια πλειάδα πειραματικών οργάνων, που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του “Τα Φυσικά”, καθώς και αναθηματικές πλάκες με εδάφια από το έργο του μεγάλου Δασκάλου. Τις υποδομές του θεματικού πάρκου συμπληρώνουν ένα καφεστιατόριο με θέα στον Κόλπο της Ιερισσού και το Άγιο Όρος, καθώς και κτιριακά μνημεία της εποχής της Τουρκοκρατίας, όπως ο Πύργος και το Κονάκι του Μαδέμ Αγά και το λουτρικό συγκρότημα του διοικητικού κέντρου.
Πλέον, στον ανοικτό υπαίθριο χώρο 4.385 τ.μ., που βρίσκεται στην είσοδο του θεματικού Άλσους Αριστοτέλη και απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο των λουτρών του συγκροτήματος των Σιδηροκαυσίων, θα διαμορφωθεί μικρό ανοικτό θέατρο περίπου 100 τ.μ. και περιβάλλων χώρος πρασίνου περίπου 600 τ.μ., υποστηρικτικές υποδομές όπως περίπτερο πληροφοριών και χώροι υγιεινής, διάδρομοι και θέσεις θέας καθώς και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων.
Η υλοποίηση της δράσης αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού και θεματικού περιπάτου του Άλσους Αριστοτέλη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ενοποιήσει το κλασικό, ρωμαϊκό και οθωμανικό παρελθόν της περιοχής των Σταγείρων, προσφέροντας στον σύγχρονο επισκέπτη και περιπατητή τη δυνατότητα περιήγησης στο παλίμψηστο μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας, σημαντικής και δραστήριας περιοχής.
Τέλος, η θέση της πράξης, την τοποθετεί στον πυρήνα ενός διαχρονικού ζωντανού συνόλου πολιτισμικής κληρονομιάς: παρακείμενη του θεματικού Δημοτικού Άλσους Αριστοτέλη , καταλήγει σε μια ιστορική-πολιτιστική διαδρομή η οποία ξεκινάει από τον ερειπωμένο μεταβυζαντινό οικισμό «Χωρούδας», ο οποίος αποτελεί ιστορική μαρτυρία χωριού μεταλλωρύχων (διασώζει ερείπια σπιτιών, τμήματα λιθόστρωτων δρόμων, κρήνης και ερείπια του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου των χρόνων πριν το 1821),τα λουτρά και το κονάκι του Μαδέμ Αγά και το συγκρότημα των Σιδηροκαυσίων, στο λόφο του Αγίου Δημητρίου.