Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει «σωστά γύρω στα 20 εκατ. τουρίστες», έκανε ο Γ’ αντιπρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) και μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών (ΠΕΤΑΓΑ) κ. Σ. Γκίνης, στο πλαίσιο της ημερίδας «Τουρισμός και Περιβάλλον», που διοργανώθηκε στην Ανδρο από τον οργανισμό Fit On Earth, με την υποστήριξη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του δήμου Ανδρου.
Αναφερόμενος στη σημασία του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του τουρισμού ο κ. Γκίνης εξέφρασε την ανησυχία του για την παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης παραλιών σε ιδιώτες που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών (λιμάνια, οδικές αρτηρίες, αεροδρόμια). «Το περιβάλλον είναι κεφάλαιο για τον τουρισμό και ταυτόχρονα ο τουρισμός πρέπει να επανεπενδύει αυτό το κεφάλαιο στο περιβάλλον», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Fit On Earth κ. Π. Τριανταφύλλου.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Άνδρου κ. Ι. Γλυνός, επισήμανε την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος επεξεργασίας οικιακών απορριμμάτων στο νησί, με τη μέθοδο Μηχανικής Ψυχρής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Απορριμμάτων, με στόχο την οριστική κατάργηση της παλαιάς παράνομης χωματερής που κατέρρευσε στις αρχές Φεβρουαρίου και μέρος της κατέληξε στη θάλασσα.
Ο Δήμος έχει προχωρήσει επίσης στην ανάθεση μελέτης για την οριστική χωροθέτηση συστήματος επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης περιβάλλοντος της ΝΔ. κ. Μ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι η νησιωτική Ελλάδα συνεισφέρει με πέντε δις. ευρώ κάθε χρόνο στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ σημείωσε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των κοινοτικών πόρων.