Αύξηση 7,5% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια αναμένεται φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).
«Όλο αυτό το διάστημα, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει επιλύσει προβλήματα στον κλάδο της κρουαζιέρας και θέλουμε να χαράξουμε μία καλύτερη και βελτιωμένη στρατηγική, προκειμένου να προσελκύσουμε εταιρείες του κλάδου στη χώρας μας» τόνισε ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 5ο Posidonia Sea Tourism Forum, που θα πραγματοποιηθεί 28-29 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Kastri. Στο Forum θα συζητηθεί η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 συνέδρων και εκθετών από τουλάχιστον 20 χώρες του κόσμου.
Ο γ.γ. Λιμένων, στη διάρκεια της συνέντευξης, μετέφερε χαιρετισμό του υπουργού Ναυτιλίας, Φώτη Κουβέλη, στον οποίο τονίστηκε ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα που εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια για τους επισκέπτες της – συμπεριλαμβανομένων όσων την επισκέπτονται με κρουαζιερόπλοια – ενώ ταυτόχρονα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες λόγω των υποδομών της, που είναι από τις καλύτερες και ποιοτικότερες στην Ευρώπη».
Στο μήνυμά του, ο υπουργός προσέθεσε επίσης ότι «ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους του τουρισμού στην Ελλάδα, συμβάλλοντας και αυτός με έναν ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο, στην ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας».
«To 2018, o ελληνικός τουρισμός, κατέγραψε για ακόμα μια χρονιά νέο ρεκόρ στις ροές τουριστών και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ξεπερνώντας τις 33 εκατ. αφίξεις και τα 16 δισ. ευρώ εισπράξεις» τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας.
Ο κ. Τζιάλλας πρόσθεσε ότι ο τουρισμός αναπτύχθηκε το 2018 με ρυθμό 6,9%, τρεισήμισι φορές υψηλότερο από την ελληνική οικονομία και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ απέφερε 37,5 δισ. ευρώ συνολικά στην ελληνική οικονομία (άμεσα και έμμεσα). Τόνισε δε, ότι η αύξηση της τουριστικής ζήτησης και της επισκεψιμότητας, δημιουργεί νέες πηγές εσόδων, νέα επιχειρηματικότητα, και κυρίως νέες θέσεις εργασίας.
«Με 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, ο τουρισμός αποτελεί βασικό εργοδότη των Ελλήνων. Οδηγεί στην ανάπτυξη και άνθιση των τοπικών αγορών, σε επενδύσεις και νέα αναπτυξιακά έργα. Η επιτυχημένη στρατηγική μας στον τουρισμό έδωσε πνοή σε όλη την Ελλάδα και έχει αναγνωριστεί ως επιτυχημένο παράδειγμα και πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για άλλες χώρες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και άλλους διεθνείς φορείς» πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια στοχεύει στη βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών σε μαρίνες, στην κρουαζιέρα και στο home-porting.
«Οι γεωπολιτικές συνθήκες σε μερικούς προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου, μας έχουν προβληματίσει στο παρελθόν. Οι προβλέψεις μας όμως, είναι ότι η ηρεμία που επικρατεί τελευταίως και τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του κλάδου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Θ.Κόντες.
Επιπλέον, σεμινάριο διοργανώνουν οι Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού (HEMEXPO), διευθυντές αγορών και τεχνικοί διευθυντές από τη Royal Caribbean Cruises και τη Silversea Cruises, όπου θα συζητήσουν διεξοδικά οι διαδικασίες προμηθειών του κλάδου, με τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού που ενδιαφέρονται να προμηθεύσουν τη βιομηχανία κρουαζιέρας με τα προϊόντα τους.
Tη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς κρουαζιέρας στην Ελλάδα θα αναλύσει η MSC Cruises, στο πλαίσιο των σεμιναρίων για ταξιδιωτικούς πράκτορες που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA).