Για ένα νέο εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, από το βήμα της 27ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του συνδέσμου.
Ο κ. Ρέτσος εξέφρασε την προσδοκία για ένα πιο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον κινήτρων και ελαφρύνσεων και “επιτέλους”, όπως ανάφερε, οι ανάγκες και τα «κενά» που διαρκώς επισημαίνονται στην Πολιτεία να αποτελέσουν κεντρική προτεραιότητα.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέδειξε για μια ακόμη φορά την σημασία του ελληνικού τουρισμού στην ελληνική οικονομία υπογραμμίζοντας ότι ο “τουρισμός αποτελεί μια μοναδική, πολύτιμη αξία για την οικονομίας μας, για την Ελλάδα, για όλους”. Ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία 22 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, ενώ στην αιχμή της τουριστικής περιόδου ο τομέας συμβάλει σχεδόν στο 20% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. Tαυτόχρονα, την τελευταία τριετία, στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις 5,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος από την αρχή της κρίσης, ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας, αποκομίζοντας μία θετική εμπειρία.
Εστιάζοντας στα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι η “υπερφορολόγηση εξακολουθεί να πνίγει το τουριστικό πακέτο, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πλέον δομικό χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρούμε και αναπτυσσόμαστε, και φυσικά τα διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία παραμένουν στο συντριπτικό μέρος τους άλυτα”. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρέτσος ζήτησε μια συνολική πολιτική για τον τουρισμό και όχι αποσπασματικές ενέργειες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, περιγράφοντας την επόμενη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Ρέτσος ανάφερε πως το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η διαχείριση των προορισμών, με γνώμωνα την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως: Υποδομές, βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, φαινόμενα κορεσμού πολλών περιοχών, είναι μερικά από τα ζητήματα, που απαιτούν άμεσες απαντήσεις. “Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική επιχειρηματικότητα, για τουριστική ανάπτυξη αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας: προστασία και βελτίωση της ποιότητας του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.