Πάνω από 90% μείωση τον Απρίλιο, καθώς η ζήτηση περιορίζεται κυρίως στις αεροπορικές εταιρείες που επικεντρώνονται στον επαναπατρισμό των πολιτών που έχουν απομείνει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των περιορισμών ταξιδιών λόγω της κρίσης του κορωναϊού.
Το υπόλοιπο 10%, ή περίπου 680.000 άνθρωποι, που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Χίθροου αυτό τον μήνα θα είναι είτε Βρετανοί που επιστρέφουν σπίτι τους καθώς αποκλείστηκαν στο εξωτερικό είτε ξένοι υπήκοοι που επαναπατρίζονται καθώς και ειδικοί σε θέματα υγείας που ταξιδεύουν για να βοηθήσουν με την κρίση.
Το βρετανικό αεροδρόμιο, που παραδοσιακά είναι αυτό με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ευρώπη, ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβατών είχε ήδη μειωθεί κατά 52% σε 3,1 εκατομμύρια τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τα 6,5 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου άφησε να γίνονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα ταξίδια. Εν τω μεταξύ, ο συνολικός αριθμός πτήσεων που προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν στο Heathrow – καλύπτοντας επιβατικά και εμπορικά αεροπλάνα – μειώθηκε κατά 35% σε 25.798.
Το αεροδρόμιο, το οποίο διαχειρίζεται ένας όμιλος επενδυτών μεταξύ των οποίων η ισπανική Ferrovial, η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και η China Investment Corp, ανακοίνωσε ότι τώρα χρησιμοποιεί μόνο έναν από τους δύο διαδρόμους προσαπογείωσης, με την προτεραιότητα να δίνεται σε εμπορικές πτήσεις που μεταφέρουν ιατρικά εφόδια.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Heathrow, John Holland-Kaye, δήλωσε: “Το Heathrow συνεχίζει να εξυπηρετεί το έθνος διατηρώντας ανοιχτές τις ζωτικές γραμμές παροχής και βοηθώντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τώρα είναι η ώρα να συμφωνήσουμε ένα κοινό διεθνές πρότυπο για τον έλεγχο της υγειονομικής περίθαλψης στα αεροδρόμια, ώστε όταν αυτή η κρίση υποχωρήσει, οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν με αυτοπεποίθηση και να μπορέσουμε να κινήσουμε ξανά τη βρετανική οικονομία”.