Χρειάζεται ιδιαίτερο πακέτο στήριξης για τον τουρισμό
Για την κατάσταση του Τουρισμού εξαιτίας του κορωνοϊού, μίλησε ο Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας πως με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί ώστε να ανοίξει η αγορά, τονίζοντας πως αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Θεοχάρης τόνισε «είναι σαν να ζούμε σε κινούμενη άμμο. Το ερώτημα είναι πότε θα αρθούν οι περιορισμοί στις χώρες από τις οποίες παίρνουμε εμείς τουρίστες. Στη Γερμανία, στη Μ. Βρετανία, στις Η.Π.Α, στη Ρωσία, στο Ισραήλ, στις βαλκανικές χώρες. Εγώ δεν έχω απάντηση», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο plan B για την προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο τουρισμός σε περίπτωση που δεν βρει εφικτή λύση από την Ευρώπη.
«Ακόμα κι αν η Ευρώπη δεν συντονιστεί, εμείς πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των συνόρων μας και με ποια πρωτόκολλα και με ποια ασφάλεια για την προστασία των προορισμών μας. Ένα σχέδιο για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα όπου κι αν συμβούν και φυσικά τα κίνητρα και τη στήριξη που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν με μικρότερο κόστος να πάρουν την απόφαση να ανοίξουν. Δηλαδή να μη χρειάζεται να είναι γεμάτα τα ξενοδοχεία», σχολίασε ο υπουργός του Τουρισμού.
«Είμαστε στο πιο βαθύ σκοτάδι της κρίσης»
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο πιο βαθύ σκοτάδι της κρίσης. Κανένας δεν έχει ορίζοντα. Όμως, για τον τουρισμό θα πρέπει να υπάρχει ένα ιδιαίτερο πακέτο το οποίο θα ασχοληθεί με δύο ζητήματα. Πρώτον, το πώς θα βελτιώσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων που θα πάρουν την απόφαση να ξεκινήσουν και να προσλάβουν κόσμο για να μη μπούνε οι άνθρωποι στην ανεργία και δεύτερον να στηριχθούν όσοι εργάζονται εποχικά», συμπλήρωσε ο υπουργός Τουρισμού.
Όσον αφορά την περίπτωση να μειωθεί ο ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι να υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο από την Ευρώπη.
«Όσο κι αν ρίξουμε το ΦΠΑ, αυτή τη στιγμή απαγορεύεται να έρθει τουρίστας στη χώρα μας. Άρα δεν θα βοηθήσει κανέναν. Το ζητούμενο είναι να πείσουμε την Κομισιόν για ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο στις μετακινήσεις και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με την ομάδα κρούσης που έχει δημιουργηθεί και αποτελείται από δέκα χώρες. Να μπορεί ο τουρίστας να ταξιδέψει για τις διακοπές του, να γυρίσει σπίτι του και να διανύσει μια ασφαλή διαδρομή σε αυτή την πορεία των 360 μοιρών, χωρίς καραντίνες», σημείωσε.
Ρέτσος: Του χρόνου είναι η μεγάλη ευκαιρία του τουρισμού
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, ανέφερε στην εκπομπή πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το πότε θα ανοίξει ξανά η αγορά του Τουρισμού, τονίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα το 2021 θα έχει μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει τον ανταγωνισμό με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης.
«Εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν όταν δούμε πως και πότε θα αρθούν οι απαγορεύσεις στην Ευρώπη και αν οι ξένοι θα μπορούν να ταξιδέψουν. Το δεύτερο σημαντικό είναι τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για τις αερομεταφορές. Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορείς να μπεις σε ένα αεροπλάνο για να πας σε μια άλλη χώρα. Και τρίτον η χώρα υποδοχής, δηλαδή εμείς, υπό ποιες συνθήκες θα δεχόμαστε τουρίστες και ειδικά από χώρες που έχουν υγειονομικό πρόβλημα», είπε αρχικά ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε: «Οι βασικοί μας ανταγωνιστές, αυτή τη στιγμή είναι τα χειρότερα υγειονομικά παραδείγματα στον κόσμο. Οι Ιταλοί παραδέχτηκαν πρόσφατα ότι για φέτος προϋπολογίζουν 0% στο εισερχόμενο κομμάτι και θα ρίξουν το βάρος στο εσωτερικό. Ο ανταγωνισμός μας, την επόμενη περίοδο θα είναι εξοντωμένος. Αυτό είναι μια ευκαιρία για εμάς αλλά θα το κεφαλαιοποιήσουμε του χρόνου».