Νέα πιο επικαιροποιημένη πρόβλεψη για απώλειες ύψους 314 δισ. δολαρίων στην παγκόσμια αγορά αερομεταφορών, 25% περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη περί απωλειών ύψους 252 δισ. δολαρίων που είχε γίνει στις 24 Μαρτίου.
Τα νέα δεδομένα της IATA προκύπτουν εξαιτίας του σοβαρού πλήγματος της παγκόσμιας οικονομίας και της παράτασης της περιόδου ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στις διεθνείς πτήσεις, που προκάλεσε η πανδημία. Συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη ύφεση συνεισφέρουν οι εξής παράγοντες:
-Αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που θα διαρκέσουν 3 μήνες
-Μερικοί περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
-Το γενικό παγκόσμιο αντίκτυπο συμπεριλαμβανομένων της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου ο Covid-19 δεν καταγράφει πολλά κρούσματα.
Η επιβατική κίνηση που υπολογίζεται σε έσοδα επιβατών ανά χιλιόμετρο, εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 48% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση 38%.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac στο Reuters TV, η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή και η κρίση βαθύτερη από τις προβλέψεις μας ακόμα και ένα μήνα πριν. Η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι οι αγορές εσωτερικού θα είναι οι πρώτες που θα ανοίξουν και πάλι όπως συνέβη στην Κίνα, και θα ακολουθήσουν προοδευτικά και οι διεθνείς πτήσεις.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα επηρεάσουν τον αντίκτυπο της ύφεσης ως προς τη ζήτηση για ταξίδια. Η σταδιακή επιστροφή των διεθνών πτήσεων θα συνεχίσει να είναι προβληματική για την οικονομική κατάσταση των αερομεταφορέων καθώς οι περισσότεροι αποκτούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις διεθνείς πτήσεις.
Οι πιο ισχυρές επιπτώσεις αναμένονται κατά το 2ο 3μηνο του 2020, καθώς στις αρχές Απρίλη ο αριθμός πτήσεων είχε μειωθεί κατά 80% σε σύγκριση με αυτόν της ίδιας περιόδου το 2019, κυρίως λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις. Οι εσωτερικές αγορές θα σημειώσουν άνοδο της ζήτησης κατά το 3ο 3μηνο του 2020 στο πρώτο στάδιο της άρσης των περιορισμών, ενώ οι διεθνείς αγορές θα ανακάμψουν με πιο αργούς ρυθμούς εξαιτίας της πιθανότητας της διατήρησης των περιορισμών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ΙΑΤΑ προτείνει στις κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν τις αερομεταφορές στα πακέτα σταθεροποίησης των οικονομιών τους, μέσω μέτρων άμεσης οικονομικής στήριξης, δανείων και φοροελαφρύνσεων. Καλεί τέλος τις χώρες να συνεργαστούν στην άρση των περιοριστικών μετρων στις πτήσεις, ενώ θα οργανώσει και σειρά περιφερειακών συναντήσεων για να συζητήσει το πλάνο επανεκκίνησης της βιομηχανίας.