Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ο συνολικός αριθμός των επιβατών διεθνών πτήσεων ενδεχομένως να μειωθεί κατά 1,2 δισεκατομμύρια άτομα έως τον Σεπτέμβριο του 2020, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν την πανδημία του COVID- 19.
Οι εκτιμήσεις του ICAO, που ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρουν επίσης ότι η διεθνής χωρητικότητα ενδεχομένως να μειωθεί μέχρι και κατά δύο τρίτα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις πριν από το ξέσπασμα του κοροναϊού για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, με αποτέλεσμα τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών να μειωθούν κατά 160 έως 253 δισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ακόμη κι αν η πανδημία υποχωρήσει, ο Οργανισμός πιστεύει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι αδύναμη, καθώς οι αερομεταφορείς καταγράφουν μείωση επιβατών που φτάνει το 90% από την έναρξη της διασποράς του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Αν και με αβέβαιο ακόμα το έδαφος ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, ο Οργανισμός ανέπτυξε έξι διαφορετικά μονοπάτια προς την ανάκαμψη, στο πλαίσιο δύο ενδεικτικών σεναρίων, για τη διερεύνηση του πιθανού βραχυπρόθεσμου οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης. Ο Οργανισμός χρησιμοποίησε δύο μοντέλα για να καταλήξει σε εκτιμήσεις.
Στο μονοπάτι σε σχηματισμό V, το οποίο περιλαμβάνει το πρώτο δείγμα ανάκαμψης στα τέλη Μαϊου, προβλέπεται συνολική μείωση από 41% έως 56% των θέσεων που θα προσφέρουν οι αερομεταφορείς και συνολική μείωση των επιβατών κατά 705 έως 963 εκατ. Αυτό θα οδηγήσει σε απώλειες 160 δισ. έως 218 δισ. δολαρίων για όλους του αερομεταφορείς.
Στο μονοπάτι σε σχηματισμό U, που περιλαμβάνει επανεκκίνηση στο τρίτο τρίμηνο ή αργότερα, η συνολική μείωση των θέσεων που θα προσφέρονται θα είναι της τάξης του 57% έως 67% και θα υπάρξει μείωση επιβατών κατά 961 εκατ. έως 1,11 δισ. Αυτό θα οδηγήσει σε απώλειες ακαθάριστων εσόδων στους αερομεταφορείς που θα κυμανθούν σε 218 δισ. έως 253 δισ. Δολάρια.
Λόγω του ότι η αεροπορική συνδεσιμότητα είναι τόσο κρίσιμη για την οικονομική και την αειφόρο ανάπτυξη σε κάθε μέρος του πλανήτη, οι παραπάνω πληροφορίες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για πολλές εθνικές κυβερνήσεις και περιφερειακούς οργανισμούς που σχεδιάζουν από τώρα την οικονομική ανάκαμψη τους στην μετά-COVID-19 εποχή.