Σε ποιες χώρες να πάτε διακοπές φέτος
Τις πιο ασφαλείς χώρες για τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι εντόπισε η Deutsche Bank, προσαρμόζοντας τα δεδομένα όλων των τουριστικών περιοχών σε τρεις δείκτες ασφαλείας που προτάσσει.
Η Deutsche Bank κατέταξε τις κορυφαίες επιλογές καλοκαιρινών προορισμών, λαμβάνοντας υπόψη τις επίσημες συστάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, τα αυστηρά μέτρα των κυβερνήσεων, τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, καθώς και το “άνοιγμα” των οικονομιών. Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς εκτός Ευρώπης – καθώς η Ευρώπη είναι η κορυφαία της επιλογή – η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία σκοράρουν αρκετά ψηλά ως ασφαλείς προορισμοί.
Όπως επισημαίνει η D.B, σε παγκόσμια κλίμακα, έχουμε πλέον περάσει τα 10 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και τους 500 χιλιάδες θανάτους. Η έκταση του αντίκτυπου του ιού σε σχέση με τη διαδικασία μετάδοσης τους ιού είναι διαφορετική μεταξύ των χωρών. Έτσι υπάρχουν χώρες που:
1. Μέχρι στιγμής κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό μετάδοσης με βιώσιμο τρόπο και κατά συνέπεια κατάφεραν να συγκρατήσουν το πρώτο κύμα. (π.χ. Δυτική Ευρώπη, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδάς)
2. Συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλό ρυθμό νέων κρουσμάτων καθημερινώς και συνεχίζουν να περνούν το πρώτο κύμα (π.χ. ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία, Ρωσία, Αφρική), και
3. Βιώνουν ήδη ένα δεύτερο κύμα με αύξηση των νέων κρουσμάτων αφού είχαν μειώσει τα καθημερινά ποσοστά μόλυνσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. Ιράν, Ισραήλ, Βουλγαρία).
Σε ό,τι αφορά την αυστηρότητα που επιβάλουν οι κυβερνήσεις, τα top picks σχετικά με τους προορισμούς διακοπών φέτος είναι η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Φινλανδία.
Ο δείκτης “αυστηρότητας” (Stringency Index) που χρησιμοποιεί η Deutsche Bank για να αξιολογήσει την ασφάλεια των χωρών-προορισμών είναι ένα σύνθετο μέτρο. Πρόκειται για μια αξιολόγηση επτά δεικτών: 1. Κλείσιμο σχολείων, 2. Κλείσιμο χώρων εργασίας, 3. Ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων, 4. Κλείσιμο δημόσιων μέσων μεταφοράς, 5. Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, 6. Περιορισμοί στην εσωτερική κίνηση και 7. Διεθνείς ταξιδιωτικοί έλεγχοι.
Όπως σημειώνεται, η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Ινδία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστές στον τουρισμό. Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει επίσημα προτείνει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε 15 χώρες από την 1η Ιουλίου: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη, Κίνα.
Εάν λοιπόν κάποιος θελήσει να ταξιδέψει εκτός Ευρώπης το καλοκαίρι, τότε με βάση και το σκορ των χωρών στον δείκτη αυστηρότητας, η Deutsche Bank προτείνει τις Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Φινλανδία.
Δείκτης κρουσμάτων
Ένας δεύτερος δείκτης για την Deutsche Bank σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ασφάλειας των τουριστών είναι ο αριθμός των καθημερινών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Με βάση αυτόν τον δείκτη η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία αποτελούν τους τοπ προορισμούς. Σε αυτές τις χώρες, όπως φαίνεται και στον πίνακα, έχουν καταγραφεί σχεδόν μηδενικές περιπτώσεις νέων κρουσμάτων σε διάστημα επτά ημερών. Η Ελλάδα με βάση αυτόν τον δείκτη, βρίσκεται αρκετά μακριά από την κορυφή (σκορ 1,51 έναντι Ο σε Κύπρο, Πορτογαλία και Ισπανία) λόγω και της καταγραφής νέων κρουσμάτων καθημερινά μετά και το “άνοιγμα” της οικονομίας, τα οποία και κινούνται στην περιοχή των 20.
Ένας τρίτος δείκτης είναι ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από COVID-19 ημερησίως. Kαι με βάση αυτόν τον δείκτη η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς με σκορ 0 καθώς σε διάστημα 7 ημερών δεν έχουν καταγραφεί νέοι θάνατοι, ενώ και τα νέα κρούσματα είναι (σχεδόν) μηδενικά. Η Ελλάδα σε αυτόν τον δείκτη πάντως βρίσκεται αρκετά υψηλά και στη δεύτερη θέση, καθώς το σκορ της διαμορφώνεται στο 0,01 ( μαζί με την Αυστραλία), οπότε με βάση τον δείκτη καταγραμμένων θανάτων, η χώρα μας θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός.
Σε γενικές γραμμές η Deutsche Bank συστήνει στους τουρίστες να ταξιδέψουν φέτος στην Ευρώπη καθώς σε αυτήν την περιοχή συγκεντρώνονται οι περισσότερες χώρες που σκοράρουν υψηλά στους δείκτες ασφάλειας.