Ακολούθησε και η Ολλανδία
Σχολιάζοντας την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών επισκέπτες που επιστρέφουν από Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθος ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε πως «είναι μια πολύ ατυχής απόφαση και δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία».
Σε συνέντευξή του στο Sky News ανέφερε: «Σας υπενθυμίζω ότι τα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι το όριο που έχει επιβάλει η ίδια η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και εμείς είμαστε κάπου μεταξύ 13 και 14, με πτωτική τάση. Πρόκειται, λοιπόν, για πραγματικά ατυχή, κατά την άποψή μας, απόφαση».
Σε ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε τον αριθμό των κρουσμάτων για να μπορέσει να διατηρήσει τον τουρισμό στη χώρα απάντησε πως αυτό δεν αληθεύει.
«Έχουμε δουλέψει πολύ στενά με τη βρετανική κυβέρνηση. Μάλιστα, έχουμε αυξήσει τον αριθμό των τεστ που κάνουμε στα hotspots, σε περιοχές για τις οποίες έχουν επιφυλάξεις και έχουμε μοιραστεί όλα τα δεδομένα μαζί τους. Και εξακολουθούμε να είμαστε μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα κορωνοϊού. Σίγουρα, λοιπόν, αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα, λαμβάνουμε αυστηρές και δύσκολες αποφάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου βλέπουμε να υπάρχει συγκέντρωση κρουσμάτων, αψηφώντας τις οικονομικές συνέπειες. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών μας και των επισκεπτών μας» είπε.
Ελέγχουμε περίπου το 15% των επισκεπτών που εισέρχονται
«Κανείς δεν είπε ότι ανοίγοντας την οικονομία μας δε θα αναμέναμε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό είναι σημαντικό, αρκεί να διατηρείται υπό έλεγχο και να μην προκαλεί προβλήματα στο σύστημα υγείας. Νομίζω ότι το είδαμε αυτό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ελέγχουμε περίπου το 15% των επισκεπτών που εισέρχονται στη χώρα. Το κάνουμε με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης και έτσι είναι πολύ στοχευμένο. Στην ουσία διπλασιάζουμε το αποτέλεσμα των τεστ που διεξάγουμε. Παραμένουμε ανοιχτοί στους άλλους προορισμούς. Και θα υποδεχόμασταν Βρετανούς τουρίστες στους προορισμούς αυτούς».
Τα τεστ στα αεροδρόμια λειτουργούν αποτελεσματικά
Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ακόμη πως τα τεστ στα αεροδρόμια λειτουργούν αποτελεσματικά. «Έχουμε κάνει εκατοντάδες, χιλιάδες τεστ στα σύνορα. Και βρίσκουμε μόνο 0,2% θετικά τεστ. Αυτό είναι πολύ καλό ποσοστό. Έχουμε χαμηλότερο ποσοστό εντός της Ελλάδας. Νιώθουμε ότι διατηρήσαμε την κατάσταση υπό έλεγχο χάρη σε αυτό το σύστημα. Με χαρά μας να μοιραστούμε τις πρακτικές λεπτομέρειες, το έχουμε κάνει ήδη με έναν αριθμό ευρωπαϊκών χωρών. Και με χαρά μας θα το κάναμε αυτό με το Ηνωμένο Βασίλειο, με το οποίο είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση σε όλη αυτή την περίοδο».
«Είστε ευπρόσδεκτοι, διότι θεωρούμε ότι διαθέτουμε το σύστημα για τον έλεγχο της κατάστασης. Και πρέπει να θυμίσω στους τηλεθεατές ότι ενισχύσαμε σε μεγάλο βαθμό το εθνικό σύστημα υγείας μας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Δε νιώθουμε καμία πίεση. Υπάρχει επαρκής υποστήριξη για τις ανάγκες τόσο των επισκεπτών όσο και των πολιτών», τόνισε.
Στο στόχαστρο και της Ολλανδίας τα ελληνικά νησιά
Μετά τη Βρετανία και η Ολλανδία βάζει στο στόχαστρο τα ελληνικά νησιά, λόγω αυξημένων κρουσμάτων ταξιδιωτών.
To υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ολλανδίας αναβάθμισε την ταξιδιωτική οδηγία για τα ελληνικά νησιά σε «πορτοκαλί συναγερμό» (σ.σ. code orange), κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση στους Ολλανδούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά, εάν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.
Αυτό σχετίζεται με την αύξηση των ανθρώπων που κόλλησαν κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε ελληνικό νησί, αναφέρει το υπουργείο.
Η οδηγία τίθεται σε ισχύ από σήμερα 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με αυτήν, όποιος επιστρέφει στην Ολλανδία από ελληνικό νησί θα τίθεται σε κατ’ οίκον καραντίνα για 10 ημέρες.
Η ταξιδιωτική οδηγία παραμένει σε «code yellow» για όσους ταξιδεύουν στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται το ταξίδι για ψυχαγωγικούς λόγους, αλλά οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή στα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας.