Η Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι σε εκατ. πτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την κρίση του κορωνοϊού, έχουν καταγραφεί πολύ λίγα περιστατικά διασποράς του ιού μέσα στο αεροσκάφος.
“Γνωρίζουμε τα συγκεκριμένα περιστατικά στις πτήσεις που μελετήθηκαν (Λονδίνο προς Ανόι και Βοστώνη προς Χονγκ Κονγκ), καθώς και άλλες πτήσεις όπου ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε δευτερεύουσα μετάδοση κατά την πτήση”, αναφέρει επικαλούμενη τα δυο περιστατικά αυτά στην έκθεσή της «Medical Evidence for Possible Strategies»
Υπογραμμίζει δε ότι, βάσει των όσων δείχνουν τα δεδομένα, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στις πτήσεις είναι χαμηλός συγκριτικά με άλλα περιβάλλοντα (τρένα, λεωφορεία, εστιατόρια και χώροι εργασίας). Άλλωστε, όπως τονίζεται, τα αεροσκάφη διαθέτουν υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης του αέρα καθώς και φίλτρα τα οποία καθαρίζουν το 99,99% των σωματιδίων στα οποία περιλαμβάνονται και οι ιοί.
Επίσης, εξηγεί ότι οι δύο παραπάνω πτήσεις πραγματοποιήθηκαν το Μάρτιο και έκτοτε έχουν ληφθεί πολλά περισσότερα μέτρα, όπως οι μάσκες και οι κανονισμοί που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήρες γραμμές της ICAO, «Take-off», οι οποίες εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις.
Παρ’ όλο που ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού στο αεροσκάφος είναι χαμηλός, οι επιβάτες μπορούν να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα ώστε να τον ελαχιστοποιήσουν, όπως με τη μάσκα προσώπου, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό και η αποφυγή αγγίγματος των ματιών, του στόματος και της μύτης, καταλήγει η IATA.