Κατακόρυφη μείωση της τάξεως του 85% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο εμφανίζουν οι αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2020, σύμφωνα με στοιχεία από τη Fraport-Greece, που παρουσιάστηκαν σε έρευνα και ανάλυση που υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης.
Η έρευνα συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων. Για την ανάλυση της έρευνας που συνεχίζεται και πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο Χανίων (Ι. Δασκαλογιάννης) έχουν συμπεριληφθεί 1100 έγκυρα ερωτηματολόγια έως και αρχές Σεπτεμβρίου 2020. Πρόκειται για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, έναντι του αντίστοιχου 8μήνου του 2019 και τα στοιχεία που καταγράφηκαν από τις διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων “Ι. Δασκαλογιάννης” και στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου.
Στα Χανιά αφίχθησαν στο 8μηνο μόλις 130 χιλιάδες επιβάτες. Σύμφωνα με την έρευνα, μείωση καταγράφεται από όλες ανεξαιρέτως τις εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, με τη σημαντικότερη πτώση να παρουσιάζουν οι Σκανδιναβοί (Νορβηγοί, Σουηδοί, Δανοί και Φιλανδοί) με ποσοστό 94%, ενώ το ποσοστό μείωσης των μη Σκανδιναβών διαμορφώνεται στο επίσης υψηλό ποσοστό της τάξεως του 76%. Όσον αφορά το αεροδρόμιο Ηρακλείου, για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, σημειώνονται μόλις 543 χιλιάδες αφίξεις, καταγράφοντας μια εξίσου τεράστια μείωση της τάξεως του 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στους Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους, οι οποίοι συνεχίζουν και φέτος να αποτελούν το 60% επί των συνολικών αφίξεων, σημειώνοντας ισόποσο ποσοστό μείωσης με τον μέσο όρο όλων των εθνικοτήτων.
Ένα κεντρικό χαρακτηριστικό φαίνεται να είναι ότι αλλάζει το μείγμα των εθνικοτήτων, αφού μόλις ένας στους πέντε αλλοδαπούς επισκέπτες στα Χανιά είναι Σκανδιναβός, ενώ οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες προέρχονται από μόλις τρία μη σκανδιναβικά κράτη όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία και η Γερμανία, με τους Βρετανούς να συνεχίζουν να παραμένουν στην πρώτη θέση συγκριτικά με την περυσινή περίοδο με ποσοστό 22%, ενώ για πρώτη φορά οι Πολωνοί καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση επί των συνολικών αφίξεων με ποσοστό 16%. Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά Νορβηγών και Σουηδών που συγκεντρώνουν μόλις 3% έκαστος, οπισθοχωρώντας προς τις τελευταίες θέσεις επί των συνολικών αφίξεων, όταν την περασμένη αντίστοιχη περίοδο καταλάμβαναν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, με ποσοστό της τάξεως του 13% για την κάθε εθνότητα.
Σχετικά με τις υπόλοιπες εθνότητες, σημαντικό στοιχείο είναι οι επίσης μηδαμινές αφίξεις Ισραηλινών τουριστών, οι οποίοι την περυσινή περίοδο καταλάμβαναν την έκτη θέση επί των συνολικών αφίξεων – γεγονός εξίσου ανησυχητικό, αν αναλογιστούμε ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Ρώσοι τουρίστες είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Επίσης, στο αεροδρόμιο Χανίων, οι Πολωνοί είναι αυτοί που καταγράφουν τη μικρότερη μείωση με 57%, σκαρφαλώνοντας για πρώτη φορά στην τέταρτη θέση επί των συνολικών αφίξεων.
Διαφοροποιήσεις εντοπίζονταικαι ως προς το προφίλ τους σε σχέση με την προηγούμενη τουριστική περίοδο. Παρατηρείται αύξηση νεαρών ηλικιακών ομάδων έως 34 ετών, ενώ οι ηλικιακές κατηγορίες άνω των 55 ετών παρουσιάζουν αισθητή μείωση, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα από το γεγονός ότι οι ευαίσθητες αυτές ηλικιακές ομάδες προτίμησαν να μην πραγματοποιήσουν διακοπές φέτος για να προστατευθούν από την πανδημία.
Επίσης, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, φέτος καταγράφεται αυξημένο το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη για πρώτη φορά, λόγω της περιορισμένης έλευσης Σκανδιναβών τουριστών, που παραδοσιακά είναι αυτοί που προτιμάνε να ξαναεπισκέπτονται τον συγκεκριμένο προορισμό.
ΜΙ ακόμα τάση που εμφανίζεται είναι οι αλλοδαποί τουρίστες να διαμένουν σε καταλύματα στα οποία δε συνωστίζονται πολλά άτομα, καταγράφοντας παράλληλα τον ίδιο μέσο όρο διαμονής, περίπου στις 9 διανυκτερεύσεις, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας για τον κορωνοϊό, μόλις 5% θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά ήταν σε χαμηλό επίπεδο, ενώ αντίθετα οκτώ στους δέκα αλλοδαποί τουρίστες έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχειακά καταλύματα.Τέλος, αναφορικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, ο αλλοδαπός τουρίστας μένει πολύ ικανοποιημένος από τα τοπικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών, ενώ, εκτός από το κρασί, το ελαιόλαδο και τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού που κάθε χρόνο προτιμούνται περισσότερο από τους τουρίστες, φέτος στις πρώτες επιλογές τους είναι και τα τοπικά τυριά.