Ψηφιακή χάρτα του διατροφικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, μετά την έγκριση της υποβολής της πρότασης στο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014 – 2020», με στόχο να αναδείξει τη γαστρονομική φυσιογνωμία της περιοχής.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία μίας ψηφιακής χάρτας – αποθετηρίου και εκθετηρίου του Αγροτικού πλούτου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με έμφαση στα προϊόντα αιχμής του κάθε νησιού και θα έχει σαν βασικό στόχο την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων αλλά και της αξίας του λαδιού, κρασιού, τυριού και των άλλων τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής αγροτικής παραγωγής.
Μεταξύ άλλων, ο αγροτικός πλούτος της Περιφέρειας (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) θα καταγράψει ελαιόλαδο, τυρί, σαπούνι, σαρδέλες, μαστίχα, κρασιά σαμιώτικο και τυρί Λήμνου, λαδοτύρι, ούζο, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών και ελεύθερης αλιείας, οστρακοειδή.
Η πρόταση έχει ως στόχο την ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής με σκοπό την κάλυψη των τοπικών διατροφικών αναγκών και τη μείωση της εξάρτησης από την Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό και δημιουργία συνεργιών μεταξύ του Τουρισμού και της Αγροδιατροφής.
Ακόμα, η ψηφιακή χάρτα – αποθετήριο θα είναι φτιαγμένη για να παρέχει πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους χρήστες, όπως είναι η ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής έκθεσης (virtual exhibition) του Β. Αιγαίου, η οποία θα παρουσιάζει ηλεκτρονικά τον διατροφικό πλούτος του Β. Αιγαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην πρόταση περιλαμβάνονται και ψηφιακές εφαρμογές gaming για τη διαδραστική εξερεύνηση και γνωριμία με τον αγροτικό πλούτο του Β. Αιγαίου χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές παιχνιδοποίησης (gamification techniques) που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ψηφιακών επισκεπτών
Μι ακόμα υπηρεσία θα αφορά την ανάπτυξη ηλεκτρονικού μητρώου του αγροδιατροφικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου. Ουσιαστικά, θα παρέχονται πληροφορίες (τόποι παραγωγής, τα βασικά οργανοληπτικά/γευστικά χαρακτηριστικά του, συνδυασμοί γεύσεων, παραδοσιακές συνταγές κλπ) οι οποίες θα διατίθενται ελεύθερα στο κοινό. Τέλος, θα υπάρχουν ψηφιακές τουριστικές διαδρομές γαστρονομίας και γνωριμίας της αγροδιατροφικής κληρονομιάς Β. Αιγαίου.