Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ, καλεί την Ε.Ε να στηρίξει την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για συμφωνία επί ενός κοινού ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού COVID-19 που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς τεστ COVID-19.
Η παρέμβαση της ΙΑΤΑ έρχεται λίγο πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, όπου η εν λόγω πρόταση του Κ. Μητσοτάκη θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Ευελπιστούμε, αναφέρει η ΙΑΤΑ, οτι θα κατευθύνουν την Επιτροπή να αναλάβει δράση και να αναπτύξει μια κοινή πιστοποίηση.
Σε ανοικτή επιστολή της προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen με κοινοποίηση σε φορείς της ΕΕ, ο γενικός διευθυντής και CEO της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac καλεί τα κράτη της ΕΕ να συντονίσουν μια πολιτική που θα έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να κερδίσει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της ελευθερίας της κινητικότητας, ξεκινώντας από όσους εμβολιάζονται.
“Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη, δήλωσε ο Αλεξάντερ ντι Ζουνιάκ, υποστηρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. “Ένα πανευρωπαϊκό αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα που θα δώσει στις κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη να ανοίξουν τα σύνορά τους με ασφάλεια και στους επιβάτες την εμπιστοσύνη να πετάξουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας”, ανέφερε.
Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει «στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα προ κρίσης». Η απαίτηση για μια εναρμονισμένη επανεκκίνηση της ασφαλούς αεροπορίας είναι πιο επείγουσα από ποτέ ενόψει των νέων lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο.
Καθώς ο ιός τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο, οι δυνατότητες τεστ βελτιώνονται και ο εμβολιασμένος πληθυσμός αυξάνεται, ο de Juniac υπογραμμίζει την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας βάσει ενός καλά συντονισμένου σχεδιασμού. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να αξιοποιήσει τον πιο αποτελεσματικό συνδυασμό δυνατοτήτων εμβολιασμού και τεστ.
«Βρισκόμαστε στις πολύ σκοτεινές ημέρες αυτής της πανδημίας. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία μετακινήσεων. Αυτό θα σώσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει την ψυχική αγωνία, θα επανασυνδέσει τις οικογένειες και θα αναζωογονήσει την οικονομία. Για να γίνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, κλειδί είναι ο προγραμματισμός», επισημαίνει ο κ. de Juniac.
«Η πρόταση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολίων θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για όλα αυτά. Μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην εξάλειψη ή τη μείωση των καραντίνων με τα πρωτόκολλα τεστ. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες στάθηκαν ικανές να διαλύσουν γρήγορα την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η αποκατάστασή της θα χρειαστεί συντονισμό», κατέληξε ο κ. de Juniac.