Τουρισμός: Ανησυχία ·για πισωγύρισμα και φέτος

Τι δείχνουν τα στοιχεία

 

Η ανησυχητική επιδημιολογική επιβάρυνση που δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε επιμέρους περιοχές της περιφέρειας είναι πολύ κακός οιωνός για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας που δεν είναι άλλη από τον ελληνικό τουρισμό.


Κι αυτό γιατί ο απώτερος και πιο σημαντικός στόχος του εθνικού σχεδιασμού για το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και ελεύθερη λειτουργία του τουρισμού στο τέλος της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο τουρισμός συνεισφέρει εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό στο ελληνικό ΑΕΠ, από κάθε άλλο κλαδο με 20,8% το 2019 και 21,7% στην συνολική απασχόληση της χώρας.


Αν όμως όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία η αγορά οδηγείται σε ακόμα ένα πισωγύρισμα τότε η προσπάθεια που κάνουν από τώρα κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις, έστω δειλά, να κλείσουν κάποιες κρατήσεις, και να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους για μία σχετικά «κανονική σεζόν», ενδεχομένως να πέσει για άλλη μια χρονιά στο κενό.

 

Γιατί μην ξεχνάμε ότι το 2020 ήταν μία εφιαλτική χρονιά για τον κλάδο.



Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στο 11μηνο του 2020 μειώθηκε κατά 76,3% και διαμορφώθηκε στα 7,278 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 30,656 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

Έτσι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 εμφάνισε πλεόνασμα 3,514 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 15,406 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.


Δηλαδή φαίνεται από τα πλέον επίσημα στοιχεία ότι ο τουρισμός έχασε το 2020 πάνω από 12 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται μάλιστα ο Δεκέμβριος, που είχαμε σκληρό λοκντάουν.

 

Αυτό σημαίνει ότι αν βάλουμε μέσα και τις γιορτές των Χριστουγέννων που σε κανονικές συνθήκες επισκέπτεται τη χώρα αρκετός τουρισμός κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε ότι οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ή ακόμα και να ξεπεράσουν τα 15 δις ευρώ για όλο το 2020.

 

Μια χρονιά που σε μεγάλο ποσοστό οι τουριστικές επιχειρήσεις, περίπου 30%, δεν άνοιξαν καν, και η μέση πληρότητα όσων άνοιξαν δεν ξεπέρασε το 30-35%. Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες εργαζόμενοι, όχι απλά να μπουν σε αναστολή για μεγάλο διάστημα αλλά να μείνουν άνεργοι για ολόκληρη τη σεζόν.

 

Με αυτές τις συνθήκες οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του κλάδου κυριολεκτικά «τρέμουν» ακόμα και στη σκέψη ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και φέτος και να καθυστερήσει η έναρξη της σεζόν όπως έγινε πέρυσι, που ξεκίνησε ουσιαστικά στα μέσα Ιουλίου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ