Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για την περίοδο έως το 2023 στο οποίο περιλαμβάνονται και σημεία που αφορούν τον τουριστικό τομέα, ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Αμοργού.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για τον τουρισμό και την προβολή της Αμοργού εκπονείται με στόχους μετρήσιμους και εφικτούς σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού, εξειδικευμένο σύμβουλο προβολής και σε διαβούλευση με τους επαγγελματίες του νησιού.
Σε αυτό εξειδικεύονται οι στόχοι σε ετήσια βάση και συντονίζονται οι δράσεις προβολής για καλύτερο αποτέλεσμα και εξοικονόμηση πόρων. Χρησιμοποιούνται ψηφιακά μέσα προβολής και αναβαθμίζεται η ιστοσελίδα του δήμου. Στηρίζεται επίσης η συλλογική οργάνωση των επαγγελματιών της Αμοργού ενώ υπάρχει συμβολή στην συνεχή ενημέρωση τους στα θέματα τουρισμού, επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης.
Μια από τις προτεραιότητες αποτελεί η αξιοποίηση των παραλιών του νησιού μέσα από την βελτίωση της προσβασιμότητας, την έγκυρη και συνεχή καθαριότητα, την δημιουργία υποδομών για τους λουόμενους, όπου αυτό είναι εφικτό χωρίς την υποβάθμιση του φυσικού χώρου και του δημόσιου χαρακτήρα των ακτών.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αναβάθμιση των υποδομών και η λειτουργία του δημοτικού Κάμπινγκ ενώ σε συνεργασία με τα ιδιωτικά Κάμπινγκ προβάλλεται ο οργανωμένος κατασκηνωτικός τουρισμός στην Αμοργό. Προωθείται η συστηματική προβολή των αρχαιολογικών χώρων και άλλων μοναδικών φυσικών και αρχιτεκτονικών μνημείων του νησιού με τη δημιουργία δικτύων πολιτιστικών διαδρομών στην Αμοργό Ακόμα αναδεικνύεται το Δίκτυο Μονοπατιών της Αμοργού στοχεύοντας στην απόκτηση εθνικής και ευρωπαϊκής πιστοποίησης, υλοποιώντας τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, προωθούνται οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως: γαστρονομικός, περιπατητικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός –βοτανικός, θαλάσσιος-φιλοξενίας σκαφών, καταδυτικός, αλιευτικός, γάμων, αθλητικός, συνεδριακός, κ.α. που συμβάλλουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση επισκεπτών με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ήδη οι καταδυτικοί αγώνες, οι αγώνες ορεινού τρεξίματος καθώς και η περιήγηση στα μονοπάτια έχουν αναδείξει τα οφέλη του τουρισμού εμπειρίας.
Μέσα από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αμοργού και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνεται ο συντονισμός δράσεων, εθελοντισμού και χορηγιών (crowd funding) για τη συνεχή συντήρηση και αποκατάσταση των μονοπατιών. Σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της εστίασης, τους ντόπιους παραγωγούς, την Λέσχη Γαστρονομίας, την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αμοργού και την συμμετοχή μας στο δίκτυο Γαστρονομικών Κοινοτήτων, καταγράφεται, προβάλλεται και συνδέεται ο γαστρονομικός πλούτος του νησιού με τον τουρισμό εμπειρίας.
Τέλος, προκρίνεται η συστηματική προβολή του θρησκευτικού πλούτου του νησιού μέσα από ψηφιακό και οπτικοακουστικό υλικό, όπως και η συντήρηση και ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων και εκκλησιαστικών μουσείων. Ένας βασικός στόχος είναι η ενταξη της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης στην UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.