Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) προειδοποίησε ότι σχεδόν 31,2 δις ευρώ θα χαθούν από τη βρετανική οικονομία εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην καθυστέρηση της επανεκκίνησης των διεθνών ταξιδιών έως τις 17 Μαΐου, ημερομηνία που ορίστηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στον πολυαναμενόμενο χάρτη πορείας εκτός lockdown.
Σύμφωνα λοιπόν με τον βρετανικό σχεδιασμό εξόδου από το lockdown, δύο νοικοκυριά θα μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους από τις 29 Μαρτίου και το WTTC πιστεύει ότι αυτή η ημερομηνία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και την επανεκκίνηση των ασφαλών διεθνών ταξιδιών. Η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών μόλις επτά εβδομάδες νωρίτερα του προγραμματισμένου, ώστε να συμπέσει με το εορταστικό διάλειμμα του Πάσχα, θα μπορούσε να σώσει τις επιχειρήσεις της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας και να προσφέρουν την αναγκαία οικονομική ώθηση στην οικονομία.
Σε αντίθετη περίπτωση, το WTTC φοβάται την επιτάχυνση της περαιτέρω κατάρρευσης ενός τομέα που συνεισφέρει 2,3 δις ευρώ ετησίως στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι υπεύθυνος για σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ενώ το WTTC επικροτεί το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιαμσού της κυβέρνησης, καλεί ταυτόχρονα τον Βρετανό Πρωθυπουργό να είναι πιο σαφής σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ανοίγματος στις 17η Μαΐου, έτσι ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορούν να προετοιμαστούν για την επανεκκίνηση και οι καταναλωτές να κάνουν κράτηση με αυτοπεποίθηση.
Το WTTC υποστηρίζει σταθερά ότι τα διεθνή ταξίδια μπορούν να επανακινηθούν με ασφάλεια με ένα ολοκληρωμένο, συντονισμένο διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο για τεστ κατά την αναχώρηση και την άφιξη για τους ταξιδιώτες. Αυτό πρέπει να γίνει παράλληλα με την καθολική διάθεση εμβολίων, τα βελτιωμένα πρωτόκολλα υγείας και υγιεινής, αλλά και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, για την οποία οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού κατά περισσότερο από 80%».
«Ενώ η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι τα διεθνή ταξίδια θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν στις 17 Μαΐου μας δίνει λόγους αισιοδοξίας, θα ήταν πολύ λιγότερο οικονομικά ζημιογόνο να επενδύσουμε σε τεστ και βιομετρική τεχνολογία, που θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια τις ταξιδιωτικές πύλες και να σώσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας που είναι σε κίνδυνο», δήλωσε μεταξύ άλλων η Γκλόρια Γκεβάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC.