Η επίσημη παρουσίαση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, διευκρινίζοντας τι ακριβώς θα είναι το πράσινο πιστοποιητικό και τι πληροφορίες θα περιέχει.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα μπορούμε να έχουν στο κινητό μας τηλέφωνο, θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση (τα ταξίδια δηλαδή) σε όλη την Ευρώπη, χωρίς καραντίνες και άλλες υποχρεώσεις. Εκτός από αυτές που ισχύουν γενικώς όπως μάσκες η κοινωνικές αποστάσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επίσημο όνομα θα είναι: “EU digital Covid certificate” όπως αναφέρει το TheTOC.gr.
Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων αναφέρθηκε στο μεταξύ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. “Η χώρα μας συνεχίζει με σταδιακά και προσεκτικά βήματα την πορεία επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης”.
Αύριο Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, τόνισε η κ. Πελώνη.
Όπως είπε “Έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να λειτουργεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ διαψεύδοντας τις ντόπιες Κασσάνδρες υιοθέτησε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά στην εφαρμογή ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού covid που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις ευρωπαίων πολιτών”.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι “όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου”.
Στη συνέχεια η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς επισημαίνοντας ότι “σημαντικό όπλο στην πορεία επανεκκίνησης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που ανέστειλε η πανδημία, είναι η αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, που ήδη διανέμονται δωρεάν -ένα για κάθε εβδομάδα- στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είναι ένα εργαλείο προστασίας και επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, καιροφυλακτεί και επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση.
“Χτίζουμε ήδη ένα τείχος ανοσίας”
Σύμμαχός μας στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και -κυρίως- ασπίδα προστασίας για τον καθένα χωριστά είναι ο εμβολιασμός. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η επιχείρηση “Ελευθερία” συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα με εντατικούς ρυθμούς. Έγιναν ήδη πάνω από 5.206.000 εμβολιασμοί και συνεχίζουμε. Περισσότεροι από 3.416.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους”.
Και υπογράμμισε: “Χτίζουμε ήδη -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι ωστόσο ανάγκη, όσοι έχουμε εμβολιαστεί να μιλήσουμε για την εμπειρία μας σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί και ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία”.
Η Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εφαρμόσει το Πιστοποιητικό covid σημειώνοντας πως έχει συμμετάσχει και στα σχετικά τεστ προσομοίωσης που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα με τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι ήδη έτοιμες”, δήλωσε ενώ όταν ρωτήθηκε από πότε ακριβώς απάντησε “άμεσα”.
Είπε επίσης ότι ήδη συζητάμε διμερώς και με χώρες εκτός ΕΕ και στην πορεία θα δούμε με ποιες μπορούμε να συμφωνήσουμε τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με γνώμονα την ασφάλεια.