Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) θα συνεργαστεί με τις ελληνικής τουριστικές αρχές για τη μέτρηση της αειφόρου ανάπτυξης του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στη Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, ένας ερευνητικός σταθμός με έδρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Ελλάδα θα αναλύσει τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του τουρισμού στην περιοχή. Η συνεργασία αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 2-4 Ιούνη και συνδιοργανώθηκε από τον οργανισμό κρουαζιέρας Clia και Celebrity Cruises.
Το πρώτο Παρατηρητήριο Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού για την Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει μία μόνιμη δομή, η οποία θα παρέχει δεδομένα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού. Επίσης, θα διαμορφώσει το κατάλληλο μεθοδολογικό πρότυπο για τη μέτρηση και παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και θα μεριμνήσει για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και. Τέλος, θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς, μέσα από στοχευμένες δράσεις κατάρτισης.
Ο Zurab Pololikashvili, Γενικός Γραμματέας του UNWTO, δήλωσε: «Ο παράκτιος και ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στη λεκάνη της Μεσογείου. Αυτό το νέο ερευνητικό κέντρο μπορεί να παράσχει βασικά δεδομένα για να καθοδηγήσει την επανεκκίνηση και τη μελλοντική ανάπτυξη του τομέα, διασφαλίζοντας ότι εκπληρώνει τις δυνατότητές του να παρέχει ευκαιρίες στις παράκτιες κοινότητες και να προστατεύει και να τιμά τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά»
«Εκφράζω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξη του UNWTO σε αυτήν την προσπάθεια. Το ερευνητικό κέντρο θα γίνει σύντομα σημείο αναφοράς για τη μελέτη και την προστασία των ακτών και των θαλασσών μας», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας.
Τέλος, ο Pierfrancesco Vago, παγκόσμιος πρόεδρος της Clia και εκτελεστικός πρόεδρος της MSC Cruises, δήλωσε: «Ως μέρος της δέσμευσης της κρουαζιερόπλοιας για υπεύθυνα ταξίδια, επιδιώκουμε κρουαζιέρες με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2050 και συνεργαζόμαστε στενά με προορισμούς κρουαζιέρας και παράκτιες κοινότητες για να υποστηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο».