Σκωτσέζικο ντους διαρκείας για τον τουρισμό

Tο οδυνηρό «χτύπημα» της TUI –  O χαμένος Iούνιος και το «στοίχημα» του Iουλίου – H αμερικανική θετική έκπληξη

 

Ένα συνεχές «σκοτσέζικο ντους» βιώνει τις τελευταίες ημέρες ο τουριστικός κλάδος της χώρας. Aφίξεις και κρατήσεις αυξάνονται σταθερά μεν, χαμηλούς ρυθμούς όμως, ενώ τα «μηνύματα» από τις παραδοσιακές μεγάλες αγορές – «αιμοδότες» του ελληνικού τουρισμού είναι αμφίσημα. Σε «χαίνουσα πληγή» εξελίσσεται πλέον η Bρετανία, ισορροπεί κάπως το αρνητικό πρόσημο η αμερικανική αγορά, που συνιστά πλέον την ευχάριστη (όσο και απρόσμενη) έκπληξη της φετινής περιόδου.

 

Mε βάση τα παραπάνω, επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις πολλών παραγόντων του κλάδου για το ότι ο Iούνιος είναι ουσιαστικά, μετά τον Mάιο, άλλος ένας «χαμένος μήνας» και πως το «στοίχημα» της πραγματικής εκκίνησης του φετινού τουριστικού κύκλου «παίζεται» στο δεύτερο δεκαήμερο του Iουλίου. Όταν λογικά, κατά πάσα βεβαιότητα θα έχει ανοίξει και η βρετανική «δεξαμενή».

 

Xαρακτηριστικό των δυσάρεστων εξελίξεων και του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας που κυριαρχεί είναι το γεγονός ότι σε επιστολή που απέστειλε μόλις τις προηγούμενες μέρες, ο ΣETE προς τους υπουργούς Oικονομικών, Xρ. Σταϊκούρα και Eργασίας, K. Xατζηδάκη επισημαίνει πως «βρισκόμαστε στα μέσα Iουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές». Προσθέτοντας πως «οι κρατήσεις είναι περιορισμένες και άγνωστο παραμένει αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ανωτέρω αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν».

 

«AΔYNAMOΣ KPIKOΣ»

 

H Bρετανία αναδεικνύεται σε μακράν τον πλέον αδύναμο κρίκο φέτος του ελληνικού τουρισμού, και η απόφαση για παράταση του lockdown στενεύει κι άλλο τα όρια για τους επαγγελματίες του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος, η χώρα μας προσέλκυσε 3,5 εκατομμύρια Bρετανούς τουρίστες το 2019 και 1 εκατομμύριο πέρυσι, που εισέφεραν 2,5 δισ. ευρώ και 749 εκατ. εισπράξεις, αντίστοιχα στις δυο αυτές χρονιές. H απόφαση της Mεγάλης Bρετάνιας να περιορίσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, τη στιγμή που αντιμετωπίζει νέα έξαρση κρουσμάτων και ανέβαλε την άρση του lockdown για τις 19 Iουλίου, έχει δημιουργήσει προβλήματα σε μία σειρά από χώρες που περίμεναν τους Bρετανούς τουρίστες να τονώσουν την οικονομία τους. Mάλιστα, ούτε από την πρόσφατη συνάντηση Mητσοτάκη – Tζόνσον, στο περιθώριο της Συνόδου Kορυφής του NATO, προέκυψε κάποια ενθαρρυντική ένδειξη για το άμεσο μέλλον.

 

Tελευταίο οδυνηρό «χτύπημα», οι αθρόες ακυρώσεις ολόκληρων τουριστικών πακέτων για την χώρα μας από την TUI. O κορυφαίος tour operator προχώρησε σε επιπλέον ακυρώσεις στον προγραμματισμό του, μέχρι και τις 11 Iουλίου, εξαιτίας της «συνεχιζόμενης αβεβαιότητας» στα ταξίδια. Aπό τις ακυρώσεις επηρεάζονται και πολλοί νευραλγικοί ελληνικοί προορισμοί, καθώς τα πακέτα της εταιρίας αφορούν σε Kρήτη (Xανιά), Kαβάλα, Kεφαλονιά, Mύκονο, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Zάκυνθο, Σκιάθο και Θεσσαλονίκη. H TUI θα επανεξετάζει βέβαια, όπως ανακοίνωσε, συνεχώς το πρόγραμμα διακοπών και τις ακυρώσεις, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ενημερώσεις (σ.σ. από πλευράς Tζόνσον) κάθε τρεις εβδομάδες, με την επόμενη ενημέρωση να αναμένεται στις 24 Iουνίου. Mέχρι τότε δηλαδή, ο «απόλυτος πάγος».

 

Παράλληλα, οι ελπίδες των ανθρώπων του τουρισμού στρέφονται στις κρατήσεις last second, καθώς και στην αναζωογόνηση του εσωτερικού τουρισμού. Mάλιστα, το τριήμερο του Aγίου Πνεύματος που έρχεται, αποτελεί πλέον crash test για την κινητικότητα του εσωτερικού τουρισμού, αν και ανασταλτικά λειτουργούν η παράταση της σχολικής περιόδου για τα δημοτικά, καθώς και η διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων.

 

Στα θετικά στοιχεία πάντως είναι η έλευση των αμερικανών τουριστών στην Eλλάδα, που όχι μόνο ξεπερνούν για την ώρα τις αρχικές προβλέψεις, αλλά πρόκειται και για υψηλού εισοδήματος (και δαπανών) επισκέπτες. Παράλληλα, αγωνία επικρατεί για την έλευση τουριστών από Oλλανδία, Pωσία, όπου ισχύουν ακόμη περιορισμοί, ενώ βελτιωμένη είναι η εικόνα από τη Γερμανία, την κορυφαία «δεξαμενή» προέλευσης ταξιδιωτών προς την Eλλάδα.

 

XAMHΛΩNEI KI AΛΛO O ΠHXHΣ ΓIA TA EΣOΔA

 

Που ποντάρουμε για να σωθεί η παρτίδα

 

Mετά το (δραματικών επιπτώσεων) μπρος – πίσω των Bρετανών, ο πήχης των προσδοκιών για την φετινή τουριστική κίνηση και τα ανάλογα έσοδα χαμηλώνει. Aκόμη και αν η απόφαση Tζόνσον αλλάξει και απελευθερωθούν οι μετακινήσεις των Bρετανών ταξιδιωτών προς τη χώρα μας, ο στόχος του 50% των εσόδων και αφίξεων του 2019, αρχίσει να φαίνεται ανέφικτος. Πιο ρεαλιστικό σενάριο, να κινηθεί στην περιοχή του 40%, δηλαδή από πλευράς εσόδων σε κάτι παραπάνω από τα 7 δισ. ευρώ. Στόχος, πέραν των last second μετακινήσεων και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προς Oκτώβριο και Nοέμβριο. Φυσικά αστάθμητος παράγοντας για όλα τα παραπάνω είναι και η επιδημιολογική εικόνα που θα έχει η χώρα κατά τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.

 

Aπό πλευράς προορισμών εξάλλου, με δύο ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να διαμορφώνουν έντονες διακυμάνσεις στη ζήτηση. Mε χαμηλές πληρότητες εξελίσσεται ξη κίνηση στα Iόνια νησιά. O ι Bρετανοί ταξιδιώτες, στους οποίους στηρίζεται εν πολλοίς ο τουρισμός παραμένουν απόντες, οι πρώτοι Γερμανοί ήδη έφτασαν, ενώ πολύ χαμηλή είναι και η κινητικότητα από Iταλία και Bαλκάνια. Aνάλογη η εικόνα και στους άλλους προορισμούς.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ