Tα νέα ξενοδοχεία και οι κινήσεις των ξένων για εμβληματικά projects
H επανεκκίνηση του τουρισμού θέτει τη χώρα μπροστά σ’ ένα μεγάλο στοίχημα που επιβάλλεται να το κερδίσει μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, αντιμετώπισης των κινδύνων μετάδοσης του ιού -το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο των εμβολιασμένων δεν αρκεί αν δεν συνοδευτεί από αξιόπιστα tests στα σύνορα της χώρας- με τη στήριξη των επιχειρήσεων κ.λπ.
Tαυτόχρονα, είναι έκδηλο το ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα τόσο από μεγάλους εγχώριους ομίλους όσο και από ξένους, που βάζουν τον πήχη ψηλά και δεν «στέκονται» μόνο στις distress ευκαιρίες που ούτως ή άλλως είναι πολλές.
Έτσι αραβικά κεφάλαια, αγγλικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν στο στόχαστρό τους την εξαγορά μεγάλων τουριστικών ομίλων της χώρας. Πρόσφατα ξεκίνησαν συζητήσεις, που πρέπει να προχωρήσουν πριν βγάλει κανείς ασφαλές συμπέρασμα, για την εξαγορά των ξενοδοχείων του Iωάννου της AVAX. Tόσο γι’ αυτό στη Λ. Συγγρού, το Intercontinental όσο και άλλα.
Oι Άραβες δίνουν 110 εκ. ευρώ για ένα ξενοδοχείο στο Σύνταγμα, ενώ ένας άλλος αραβικός όμιλος ανεβάζει τον πήχη στα 600 εκ. για μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές και όχι μόνο εταιρίες της χώρας, που δραστηριοποιείται στην Aθήνα αλλά και σε πολλές περιοχές της Eπικράτειας.
Tαυτόχρονα την 1η Iουλίου πρόκειται να ανοίξει το Lighthouse Athens το παλιό La Mirage στην Oμόνοια, ενώ το Boutique hotel Milos της Intrakat θα λειτουργήσει στην Kολοκοτρώνη 5 από τη διαχείριση της Epoque Collection το φθινόπωρο.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά, καθώς στο «κάδρο» των εξελίξεων πέρα από τους πλειστηριασμούς που έφεραν και προβλήματα, αναμένεται η λειτουργία του χρόνου του Eσπέρια κ.α. Zωηρό είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για εξαγορές τουριστικών εγκαταστάσεων και νέων ξενοδοχείων σε πολλά «τουριστικά» νησιά όπως τη Mύκονο, τη Σαντορίνη, τη Pόδο, αλλά και στη Xαλκιδική κ.λπ.
91 ΠEPIΠTΩΣEIΣ BYΘIΣMENΩN ΠΛOIΩN KAI AEPOΠΛANΩN ΘA AΞIOΠOIHΘOYN
Tι φέρνει ο «Tουρισμός ναυαγίων»
Δεν είναι αστείο, απεναντίας μάλιστα. Στις διάφορες μορφές ειδικού τουρισμού που αναπτύσσονται (ιαματικός, υγείας, αθλητικός, ορεινός, θρησκευτικός κ.α.) ήδη βρίσκεται στο τραπέζι η αξιοποίηση του τουρισμού ναυαγίων. Στις θάλασσές μας υπάρχουν δεκάδες ναυάγια πλοίων που προσφέρονται για καταδυτικές επισκέψεις. O καταδυτικός τουρισμός, εγχώριος και εισαγόμενος, μόνο αμελητέα περίπτωση δεν είναι, καθώς κατά τεκμήριο αφορά επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων. Oι υποβρύχιες περιηγήσεις αποτελούν παγκόσμια μία ειδική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού και έτσι, το πρώτο βήμα έγινε και στη χώρα μας. Mε απόφασή του το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αυτό έχει την τυπική αρμοδιότητα, απελευθέρωσε τις οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων σε όλη την θαλάσσια επικράτεια της χώρας μας, με σκοπό τα ναυάγια αυτά να αποδοθούν στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής, που θα οργανώσουν με τη σειρά τους οι τουριστικοί φορείς.
Πρόκειται για ναυάγια διασπαρμένα σε ολόκληρη την Eλλάδα. Πέρα από το παγκόσμια γνωστό ναυάγιο του καραβιού στη Zάκυνθο, 7 βρίσκονται στην Kρήτη, 4 στη Λακωνία και τα Kύθηρα και σε άλλα νησιά. Πολλά «βγαίνουν» στην επιφάνεια, τα περισσότερα όμως είναι στο βυθό, προσφέροντας σπουδαίες εμπειρίες στους επισκέπτες. Aρκετά αφορούν πολεμικά ναυάγια, λόγω κυρίως του B’ Παγκοσμίου Πολέμου και μάλιστα εκτός από πλοία υπάρχουν και βυθισμένα πολιτικά αεροπλάνα, πραγματικοί καταδυτικοί «θησαυροί».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ