Ο τουρισμός μπαίνει κοινός παρανομαστής ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι οποίες συμφώνησαν τρόπους προσέλκυσης με κοινά πακέτα, στους Ασιάτες.
Πιο συγκεκριμένα την από κοινού προσέγγιση μακρινών τουριστικών αγορών της Ασίας συμφώνησαν οι φορείς ταξιδιωτικών γραφείων Ελλάδας και Τουρκίας στα πλαίσια των εργασιών του 8ου Ελληνοτουρκικού Forum για τον Τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και ο TURSAB (Association of Turkish Travel Agencies) αποφάσισαν να αναπτύξουν από κοινού τις «διακοπές δύο κέντρων» (two center holidays), με δεδομένο ότι οι τουρίστες από τις βασικές υπερπόντιες τουριστικές αγορές ενδιαφέρονται για συνδυασμό προορισμών και ποικιλία προϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτό οι δύο φορείς, με την υποστήριξη των εθνικών αρχών τουρισμού, δεσμεύτηκαν για τον σχεδιασμό κοινών προγραμμάτων για την ανάπτυξη της συνεργασίας με υπερπόντιες αγορές σε πρώτη φάση Κίνα και Ινδία, μέχρι την άνοιξη του 2012.
Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν workshops μεταξύ των τουριστικών γραφείων των δύο χωρών και με τη συμμετοχή συναδέλφων από τις αγορές – στόχους.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ταξίδια γνωριμίας των ξένων tour operators και τουριστικών γραφείων στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπου θα πραγματοποιηθούν και B2B συναντήσεις, ενώ οι επαγγελματίες θα μελετήσουν τρόπους για την προβολή και προώθηση των προγραμμάτων αυτών.
Στη συνέχεια στους στόχους θα περιληφθούν η Ταϊβάν και η Κορέα καθώς και άλλες τουριστικές αγορές κοινού ενδιαφέροντος.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Γ. Τελώνης αναφέρθηκε στη στενή από το 1991 συνεργασία ΗΑΤΤΑ – TURSAB και τόνισε ότι θα πρέπει από κοινού, σε συνεργασία και με τις λοιπές γειτονικές χώρες «να «κτίσουμε» τον τουριστικό παράδεισο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Επίσης σημείωσε ότι ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Τουρκία υπερβαίνει τις 600.000 το χρόνο, ενώ οι αφίξεις Τούρκων τουριστών είναι περιορισμένες.
Απαντώντας ο πρόεδρος της TURSAB κ. Μ. Ουλούσοη, επισήμανε το ενδιαφέρον των Τούρκων να επισκεφθούν την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αν αρθούν οι δυσκολίες της Visa Schengen, τότε τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.