Η Δημοτική Kοινωφελής Επιχείρηση Νισύρου ΔΗ.Κ.Ε.Ν., ο Δήμος Νισύρου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, (Ε.Κ.Π.Α.) προχωράνε σε κοινές δράσεις για την ένταξη του ηφαιστείου της Νισύρου στο παγκόσμιο δίκτυο των γεωπάρκων της UNESCO.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω συνεργασία, αποσκοπεί στη δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου επισκεπτών, στη σήμανση με πινακίδες καθώς και στη δημιουργία εικονικής περιήγησης στην περιπατητική διαδρομή των υδροθερμικών κρατήρων της Νισύρου, για την ένταξή της στο παγκόσμιο δίκτυο των γεωπάρκων της UNESCO.
Η Νίσυρος, φημισμένη για τη μακραίωνη πολιτιστική ιστορία και τα μνημεία της, μέσα και από την έντονη γεωλογική ιστορία της, διατηρεί μοναδικά στοιχεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το νησί αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που διαθέτει για την ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΗΚΕΝ και ο Δήμος Νισύρου στοχεύουν στην ανάδειξη όλων των στοιχείων που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού και εντάσσονται στη γενικότερη αναπτυξιακή κατεύθυνση, που συνθέτει τους στόχους ένταξης στον δίκτυο των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO.
Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ θα αποτυπώσει σε ψηφιακούς χάρτες υψηλής ανάλυσης την ιδιαίτερη μορφολογία του ηφαιστείου της Νισύρου και θα επισημάνει τη σήμανση επικίνδυνων σημείων τόσο για την ασφάλεια των επισκεπτών όσο και των κατοίκων του νησιού. Επιπρόσθετα, η σήμανση των γεωτόπων που αποτελούν τη γεωλογική κληρονομιά και αφηγούνται τη γεωλογική ιστορία του ηφαιστείου, αποτελούν σημαντικό μέρους του φακέλου για την ένταξη στο δίκτυο των παγκόσμιων γεωπάρκων.
Η δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου επισκεπτών στο ηφαίστειο της Νισύρου και η εφαρμογή εικονικής περιήγησης για τους υδροθερμικούς κρατήρες στην περιοχή Λακκί της Νισύρου, το οποίο θα δημιουργηθεί από την ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ, επίσης είναι απαραίτητο για την υποψηφιότητα ένταξης του Ηφαιστείου της Νισύρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η δημιουργία ενός σύγχρονου ενημερωτικού εντύπου με μοντέρνο σχεδιασμό και εύληπτο περιεχόμενο, με στόχο την ενημέρωση και άνετη χρήση από την πλευρά του επισκέπτη αλλά και οι ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των υδροθερμικών κρατήρων, αποτελούν απαραίτητα εργαλεία στη γνωστοποίηση του σημαντικού γεωπάρκου της Νισύρου, στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών και στην παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών γεωπολιτισμικού χαρακτήρα.
Σε πρώτη φάση θα συλλεχθεί αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό υλικό και ιστορικά αρχεία για τις ιστορικές υδροθερμικές εκρήξεις και τη δημιουργία των φρεατικών κρατήρων της καλδέρας, θα καταγραφούν τα επικίνδυνα σημεία που χρήζουν προσοχής για τη διέλευση και παραμονή στον χώρο των επισκεπτών και των κατοίκων στους κρατήρες τα οποία στη συνέχεια πρέπει να σημανθούν, θα δημιουργηθεί Γεωβάση Δεδομένων, Geodatabase, καθώς και θεματικό ψηφιακό μοντέλο εδάφους. Τέλος, το ενημερωτικό έντυπο και η ψηφιακή εφαρμογής με διαδραστικό οπτικοακουστικό υλικό θα ενημερώνει τον χρήστη για την γεωλογική ιστορία της περιοχής μέσα από τρισδιάστατα ρεαλιστικά μοντέλα οπτικοποίησης, αναδεικνύοντας τους υδροθερμικούς κρατήρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Γεωπάρκα δημιουργήθηκαν από τοπικές πρωτοβουλίες, με στόχο να διατηρηθεί και να προστατευθεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος, με έμφαση στα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία του γεωλογικού πλούτου. Επιπλέον, τα Γεωπάρκα αξιοποιούνται ως εργαλεία εκπαίδευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος και της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν μια σειρά από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, την ολιστική διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την προσέλκυση και ενημέρωση των επισκεπτών, την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων.