Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Νάξου με τίτλο “Naxos Smart Island”, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Amazon Web Services και περισσότερων από 20 ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών, παρουσιάστηκε την Τρίτη σε ειδική εκδήλωση σε ξενοδοχειακή μονάδα του νησιού.
Το έργο, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας της AWS και 23 άλλων εταιρειών και οργανισμών συμπεριλαμβανομένων των: Aegean Neorion Innovation Center, Altus LSA, Cisco, CyTech, Deloitte, eFood, Eunice Energy Group, Eurobank, IoTech, Lambda Automata, Nova, Onex Technologies, OTE Academy, SaMMy, Sparkworks, Travelotopos, Vodafone, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Επιμελητήριο Κυκλάδων, Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και ΕΛΤΑ.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο το οποίο θα αξιοποιήσει την τεχνολογία AWS Cloud με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους καθώς και της συνολικής εμπειρίας των πολλών επισκεπτών που υποδέχεται το νησί κάθε χρόνο. Είναι δε το πρώτο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών τέτοιου εύρους, ενώ η πιλοτική του εφαρμογή στο νησί του Αιγαίου θα αποτελέσει και το διαβατήριο για την εξαγωγή του όχι μόνο σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Στο πλαίσιο του Smart Island θα αναπτυχθούν λύσεις για την έξυπνη κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών. Μεταξύ των εν λόγω λύσεων περιλαμβάνονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων και η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone. Συνολικά, η υπάρχουσα υποδομή του νησιού, όπως είναι η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, αναβαθμίζονται μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών.
Πρωταρχικός στόχος του Smart Island είναι η ανάπτυξη λύσεων οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως η Νάξος, και σχετίζονται με τη διαχείριση υποδομών, την παροχή υπηρεσιών και τη μεγάλη εξάρτηση από τις υποδομές της ηπειρωτικής χώρας λόγω απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης. Το έργο του Smart Island φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο εφαρμογής λύσεων υψηλής τεχνολογίας που θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.
«Όλα ξεκίνησαν το 2020 όταν επισκεφτήκαμε την Ελλάδα και υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση»ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κάμερον Μπρουκς, γενικός διευθυντής της Amazon Web Services στην Ευρώπη. «Μας είχε κάνει εντύπωση το ψηφιακό άλμα που έχει κάνει η χώρα σας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η δίψα για επενδύσεις» προσθέτει. Το περιβάλλον, εξηγεί ακόμη ο ίδιος, ήταν επομένως ιδανικό για τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών και την εισαγωγή έξυπνων τεχνολογιών.
«Το πρόγραμμα Smart Island αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εκφράζοντας την χαρά του για το γεγονός ότι η Amazon Web Services επέλεξε τη χώρα μας και ένα ελληνικό νησί για να ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο τη νέα της πρωτοβουλία. «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνή κλίμακα ως ένα οικοσύστημα καινοτομίας» ανέφερε ακόμη για να περιγράψει τη μετάβαση αυτή σε αριθμούς: «Από 9 εκατ. που ήταν οι ψηφιακές συναλλαγές το 2018 φέτος φτάσαμε το ένα δισ. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας πολίτης έχει γλιτώσει 100 ουρές».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε ακόμη λόγο για «απελευθέρωση και σύνθεση δυνατοτήτων», οι οποίες μετατρέπουν τη Νάξο σε ένα υπόδειγμα «έξυπνου νησιού» για ολόκληρο τον κόσμο. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας με την Amazon Web Services: «Έχουμε συνεργαστεί στενά – γιατί αυτό είναι όντως ένα ταμπού που πρέπει να σπάσει-τα τέσσερα υπουργεία συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η δουλειά των ελληνικών πανεπιστημίων, αυτή είναι η δουλειά όλων μας να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτές τις γέφυρες συνεργασίας, αυτό ζητάει ο Έλληνας φορολογούμενος, αυτό ζητάει βασικά το πεπρωμένο αυτής της χώρας: απελευθέρωση δυνατοτήτων».
«Ερχόμενοι εδώ σήμερα, έγινε η ανακοίνωση της μεγάλης επενδύσεως της Digital Realty και της Lamda Helix, ύψους 100 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία data center στην Κρήτη. Μία ανακοίνωση που έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Google για τη δημιουργία μεγάλου data center στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις της Amazon Web Services, της Microsoft, της Pfizer, της Deloitte, της Cisco και πολλών άλλων. Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει, αυτά τα τρία χρόνια, μεγάλες επενδύσεις», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Σημειώνεται ότι στα 15 χρόνια ύπαρξης της, η Amazon Web Services είναι σήμερα η πλέον χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους (cloud) στον κόσμο, ενώ στις υπηρεσίες της περιλαμβάνονται υπηρεσίες υπολογιστικής ισχύος, αποθήκευσης, βάσεων δεδομένων, δικτύωσης, ανάλυσης δεδομένων (analytics), μηχανικής μάθησης (ML) και τεχνητής νοημοσύνης (AI), Internet of Things, mobile, ασφάλειας πληροφοριών, υβριδικών λύσεων, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR, AR), Μέσων, καθώς και ανάπτυξης εφαρμογών και διαχείρισης.