Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και η κυβέρνηση της Ιταλίας διοργάνωσαν το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο του UNWTO για τον Οινοτουρισμό στις 19-21 Σεπτεμβρίου 2022 στην Άλμπα της Ιταλίας.
“Η καινοτομία στις εμπειρίες, το μάρκετινγκ και οι συνεργασίες δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για όλα τα μέλη του κλάδου σε μια κρίσιμη στιγμή για ταξιδιώτες, εταιρείες, θεσαούς και ντόπιους, καθώς η ενεργός συμμετοχή και η συνειδητή σκέψη θα ενισχύσουν την αξία των οινοτουριστικών προορισμών και του περιβάλλοντος τους”, αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου του UNWTO.
Με τίτλο «Τι ακολουθεί για τον οινοτουρισμό; ‘Όταν το κρασί συναντιέται με την Καινοτομία…», αυτό το ετήσιο Συνέδριο αντιπροσώπευε μια μοναδική ευκαιρία για πάνω από 300 κορυφαίους ειδικούς από όλο τον αναπτυσσόμενο τομέα του οινοτουρισμού να εργαστούν από κοινού για να βρουν συγκεκριμένες λύσεις για να ανακάμψουν καλύτερα και να κάνουν τον τουρισμό παράγοντα υποκίνησης σε μια κατεύθυνση προς ένα πιο βιώσιμ, συμπεριληπτικό και ανθεκτικό μέλλον για τις αγροτικές κοινότητες.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO κ. Zurab Pololikashvili ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο καλά διαχειριζόμενος τουρισμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη διατήρηση του πολιτισμού και της φύσης μας. Το εν λόγω συνέδριο, είναι μέρος του έργου μας για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη του τουρισμού και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τις αγροτικές περιοχές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στον κόσμο και στον τουρισμό. Έχουν επιταχύνει πολλές προκλήσεις που βρίσκονται ήδη σε κίνηση – από την ψηφιοποίηση έως τη βιωσιμότητα. Ο οινοτουρισμός δεν αποτελεί εξαίρεση.
Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της επέκτασης των δεσμών μεταξύ οινοποιείων και οινοπαραγωγικών περιοχών για την προώθηση καινοτόμων εμπειριών που εκτιμούν τα τοπικά προϊόντα και παραδόσεις, το τοπίο, την κληρονομιά, τη γαστρονομία και τους ανθρώπους. Επισημάνθηκε επίσης ο ρόλος των γυναικών και των νέων στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στον οινοτουρισμό στις αγροτικές περιοχές, καθώς αυτό μπορεί να παρακινήσει τους νέους να συμμετάσχουν στη δραστηριότητα και να διατηρήσουν τις γνώσεις και τις παραδόσεις της περιοχής τους.
Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος της τεχνολογίας στην ενίσχυση της οινοτουριστικής προσφοράς και προσέλκυσης τουριστών και πώς αυτά τα καινοτόμα εργαλεία μπορούν να επηρεάσουν την εμπειρία του πελάτη που αναζητά έναν πιο ολιστικό τρόπο ζωής και ταξιδιωτικής εμπειρίας. Επωφελούμενοι από γνώσεις ειδικών από την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να εμβαθύνουν σε ένα μονοπάτι που βασίζεται σε έναν κοινοτικό όραμα.
Με την ευκαιρία αυτή, ο UNWTO και η Slow Food υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για να συνεργαστούν και να επισημοποιήσουν την πρόθεση και των δύο οργανισμών να συνεργαστούν για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού ως εργαλείου ανάπτυξης και κοινωνικοοικονομικής ένταξης, ειδικά στα σημεία του που τέμνονται με την αγροτική ανάπτυξη.
Σημειώνεται τέλος ότι το 2023 το παγκόσμιο συνέδριο για τον οινοτουρισμό θα πραγματοποιηθεί στη La Rioja της Ισπανίας