«Ανάσα» στην τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει η «επέλαση» τουριστών ορμώμενων από νέες αγορές, που είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων της πόλης κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011, εν αντιθέσει με τον αριθμό των Ελλήνων που συνεχίζει να μειώνεται, η αύξηση στις διανυκτερεύσεις τουριστών κυρίως από νέες αγορές, αλλά και από τις Βαλκανικές χώρες, είναι ιδιαιτέρως δυναμική. Ειδικότερα το διάστημα αυτό στα ξενοδοχεία διανυκτέρευσαν 31,09% περισσότεροι αλλοδαποί σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι Έλληνες μειώθηκαν κατά 5,5%, αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».
Ενδεικτικό της αλλαγής του τοπίου είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των Ελλήνων στις διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στο 58,24%, έναντι 41,76% των αλλοδαπών, δείχνοντας την κάμψη της εσωτερικής αγοράς που κατείχε μερίδιο 75% για 35 χρόνια στην ξενοδοχειακή κίνηση της πόλης.
Οι νέες αγορές που κάνουν την εμφάνισή τους στην τουριστική κίνηση της πόλης περιλαμβάνουν χώρες όπως Ισραήλ, Ρωσία, Τουρκία, Αλβανία, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση και στους τουρίστες από παραδοσιακές Βαλκανικές αγορές, όπως Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία κ.α. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση του αριθμού των Αιγυπτίων, η οποία αποδίδεται και στην αναστάτωση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Την ίδια ώρα ενισχυμένος είναι και ο αριθμός των Νορβηγών και Σουηδών, γεγονός που οφείλεται στις αεροπορικές συνδέσεις της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους Ryanair με τη Θεσσαλονίκη, αν και από τον αριθμό των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», προκύπτει ότι στην πλειοψηφία τους κατευθύνθηκαν σε παραθεριστικούς προορισμούς τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εκτός από την εντυπωσιακή αύξηση κατά 331,67% των διανυκτερεύσεων Ισραηλινών επισκεπτών οι οποίες έφθασαν τις 51.809 σε σχέση με 12.002 το αντίστοιχο διάστημα του 2010, πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφεται στους Αιγύπτιους (283,01%), Νορβηγούς (166,98%), Ουκρανούς (122,22%), Ρώσους (96,41%), Σκοπιανούς (72,04%), Δανούς (64,24%), Τούρκους (63,57%), Αλβανούς (62,80%), Σουηδούς (59,34%) κ.α.