Την αισιοδοξία του για τη επίτευξη των στόχων του 2013, αλλά και την υπέρβασή τους, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε επιστολή – υπόμνημα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΤΕ, εξαιρετικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού μας αποτελεί η φορολογική ανταγωνιστικότητα του εξαγόμενου τουριστικού προϊόντος. Στην κατεύθυνση αυτή ζητείται να επανέλθει ο ΦΠΑ της εστίασης το αργότερο από 01.07.13 στο 13% και ο ΦΠΑ της ακτοπλοΐας στο 6,5%.
Ο ΣΕΤΕ εκφράζει την αισιοδοξία για την επίτευξη ή ακόμη και την υπέρβαση των στόχων του 2013 για 1 εκατ. επιπλέον αφίξεις, δηλαδή 17 εκατ. και περισσότερα από 11 δισ. ευρώ σε άμεσα έσοδα. Η αισιοδοξία αυτή, απορρέει -όπως εξηγεί- από το γεγονός ότι συνολικά το 2013 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 1 εκατ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις σε σχέση με το 2012, ενώ οι προκρατήσεις για την φετινή περίοδο προχωρούν σχεδόν σε όλες τις χώρες στόχους με διψήφιο θετικό πρόσημο. Υπάρχει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και για την κρουαζιέρα, με μόνο αρνητικό σημείο τον εισερχόμενο συνεδριακό τουρισμό, την τουριστική εικόνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, προβληματικός παραμένει ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος βρίσκεται στα επίπεδα του 50% (1,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2008 (3 δισ. ευρώ), με τάσεις περαιτέρω μικρής μείωσης το 2013.
Ο ΣΕΤΕ αναφέρει ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης προτίθεται να συντάξει αναλυτική μελέτη (Master Plan) εφαρμογής της τουριστικής ανάπτυξης με ορίζοντα το 2021. Όπως εκτιμά, με στόχο τα 24 εκατ. αφίξεις και την αύξησης της κατά κεφαλήν δαπάνης κατά 15 – 20%, ο τουρισμός μπορεί να επιτύχει το 2021, άμεσα έσοδα 18 – 19 δισ. ευρώ και συνολικά 48 – 50 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Για να συμβεί αυτό θα απαιτηθούν, όπως επισημαίνει, επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ, κατ’ έτος.
Η διοίκηση του Συνδέσμου υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη ανάπτυξης ενός πλήρους συστήματος branding της χώρας και του τουριστικού της προϊόντος, αλλά και επιτάχυνσης της έκδοσης θεωρήσεων visa Schengen τη φετινή περίοδο με ανώτατο όριο τις 24 ώρες, όπως και της χορήγησης σε ελάχιστο ποσοστό 50% θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, τριετούς κατ’ ελάχιστον διάρκειας.