Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα της κλειστής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Η κ. Κεφαλογιάννη προχώρησε σε απολογισμό του έργου του υπουργείου Τουρισμού για το προηγούμενο έτος, τονίζοντας ότι ο χρόνος που πέρασε ήταν δημιουργικός και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι κόποι αποδίδουν.
«Τοποθετήσαμε τον τουρισμό στο επίκεντρο της οικονομικής ζωής της χώρας και καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της στο εξωτερικό», δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη. Εστιάζοντας στην ατζέντα τής τουριστικής πολιτικής υπογράμμισε, ότι η σύσταση του αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού υπήρξε αναγκαία, όπως επίσης και η σύσταση των δυο γραμματειών με την παράλληλη αναδιάρθρωση του ΕΟΤ. Η κ.Κεφαλογιάννη επισήμανε πως είναι στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον τουρισμό (βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών) μέσω του οποίου προωθείται μεταξύ άλλων η ενοποίηση καταλυμάτων, η εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων, η λειτουργική τακτοποίηση λιμένων και χιονοδρομικών κέντρων κ.α.
Στην παρέμβασή του ο Μιχάλης Κριτσωτάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας τους άξονες της πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κλάδο του τουρισμού, έκανε λόγο για ανάπτυξη του κλάδου με ολιστικό χαρακτήρα, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στην αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών είναι η βάση στην οποία θα “πατήσει” ο ΣΥΡΙΖΑ αν κληθεί να υλοποιήσει τουριστική πολιτική, ανάφερε.
Εξειδικεύοντας τις θέσεις του κόμματος ο κ. Κριτσωτάκης επισήμανε ότι στην Τράπεζα ειδικού σκοπού που θέλει να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συσταθεί ένα ειδικό ταμείο για την χρηματοδότηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού. Παράλληλα ο κ. Κριτσωτάκης έκανε λόγο για αναθεώρηση του πλαισίου στις αερομεταφορές, για επαναφορά των αεροδρομίων σε δημόσιο έλεγχο, ενώ ζήτησε να ανοίξει ο διάλογος για την ίδρυση ενός αερομεταφορέα από το δημόσιο.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα του Συνδέσμου εξήρε το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει την άμεση παρακολούθηση και συντονισμό των τουριστικών δράσεων. Όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης το πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις έχοντας θέσει μάλιστα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Για το επόμενο διάστημα, ο ΣΕΤΕ αναμένει να γίνει πράξη η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και να κλειδώσει στο 13%. Μάλιστα, ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο ως προς την εφαρμογή του (να αναγράφεται δηλαδή η τιμή του προϊόντος πριν και μετά την έκπτωσή του), ενώ για την επόμενη χρονιά ζήτησε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Μείωση του ΦΠΑ και στην ακτοπλοΐα (να πάει στο 6,5%), με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού τουριστικού πακέτου στο 6,5%, μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και χορήγηση visa σε μια ημέρα. Ιδιαίτερα κρίσιμο για τη βιωσιμότητα του κλάδου παραμένει το αίτημα για χορήγηση δανείων στις τουριστικές επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά επιτόκια.
Αναφερόμενος, τέλος, ο κ. Ανδρεάδης στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε ότι οι αφίξεις τουριστών θα κυμανθούν στα 17 εκατομμύρια, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή η άνθιση των κρατήσεων δεν αγγίζει τον προορισμό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι για να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος από τις απώλειες του Έλληνα τουρίστα απαιτείται ένα εκατομμύριο επιπλέον αφίξεις για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2008.