Τη σημασία της γαστρονομίας στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού ανέδειξε ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλας Κανελλόπουλος από το βήμα του συνεδρίου “Imic 2011” με θέμα: «Δίνοντας αξία στην εμπειρία του φαγητού», που λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, επισημαίνοντας ότι στόχος του ΕΟΤ είναι η υλοποίηση μιας ειδικής πιστοποίησης ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τα οποία θα παρέχουν, εκτός του υποχρεωτικά προβλεπόμενου πρωινού, μια σειρά από παραδοσιακά, τοπικά εδέσματα της περιοχής τους, προσδίδοντας έτσι μία επιπλέον αξία στο ξενοδοχειακό προϊόν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο, θεωρούν το φαγητό ως ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια του τόπου που θα επισκεφθούν, ανάφερε ο κ. Κανελλόπουλος. Χρόνια ολόκληρα τώρα, οι πελάτες των ξενοδοχείων γεύονται το κλασσικό, τυποποιημένο αγγλικό πρωινό, το οποίο αποτελεί το “pret a porter” πρωινό, δηλαδή το δεδομένο, προδιαγεγραμμένο, τυποποιημένο γευστικό κομμάτι, που αναντίρρητα μπορεί να δικαιούται τη σφραγίδα του δοκιμασμένου και ποιοτικού. Όμως η Ελλάδα είναι μια χώρα με υλικά και κουζίνα που μπορούν να προσδιορίσουν την υψηλή “γαστρονομία”, συνώνυμο της ποιότητας, της ειδικής ταυτότητας και της υγιεινής μεσογειακής κουζίνας.
Ο κ. Κανελλόπουλος στάθηκε μεταξύ άλλων στην υποστήριξη των τοπικών προϊόντων, ως στοιχεία προσδιοριστικά της ποιότητας, της ταυτότητας και της γεωγραφικής προέλευσης και γαστρονομίας, και να επενδύσει ο ΕΟΤ σε περαιτέρω σε δικτυώσεις, όπως οι δρόμοι του κρασιού και οι δρόμοι της Ελιάς, ή άλλων αντίστοιχων προϊόντων. Τα δίκτυα – clusters μεταξύ οινοποιείων και ξενοδοχείων, αλλά και ταβερνών γύρω από οινοποιία όπου ο τουρίστας θα μπορεί συνολικά να απολαμβάνει τον κύκλο της ποιότητας, είναι πια προτεραιότητα, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) ο Ε.Ο.Τ κατά το παρελθόν όπως σας είναι γνωστό, προχώρησε στη διενέργεια του Προγράμματος “Διάδοση και Καθιέρωση Ελληνικής Κουζίνας και Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την απόκτηση σήματος ΕΟΤ για την ελληνική κουζίνα”. Κατά τον πρώτο Κύκλο του προγράμματος: χορηγήθηκαν από τον ΕΟΤ 497 ειδικά σήματα ποιότητας σε επιχειρήσεις εστίασης επιδοτούμενες από το πρόγραμμα. Κατά τον δεύτερο Κύκλο του προγράμματος: χορηγήθηκαν από τον ΕΟΤ 259 ειδικά σήματα ποιότητας σε επιχειρήσεις εστίασης επιδοτούμενες από το πρόγραμμα και Χορηγήθηκαν επίσης από τον ΕΟΤ 15 ειδικά σήματα ποιότητας σε επιχειρήσεις εστίασης μη επιδοτούμενες από το πρόγραμμα.