Επιστολή στον Κώστα Τζαβάρα αλλά και την Ολγα Κεφαλογιάννη απέστειλε η ΓΕΠΟΕΤ
Επιστολή με αντικείμενο τη μη εφαρμογή του διευρυμένου θερινού ωραρίου αρχαιολογικών χώρων και μουσείων «παρά το γεγονός ότι προσεγγίζουμε τα μέσα Ιουνίου» απέστειλε η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα με κοινοποίηση στην υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, τον γενικό γραμματέα Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο, τον γενικό γραμματέα ΕΟΤ κ. Πάνο Λειβαδά, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τις Ενώσεις- Μέλη της Ομοσπονδίας στη χώρα.
«Διανύουμε ήδη τον έκτο μήνα και ενώ έχουμε ήδη καλύψει το 40% της τουριστικής περιόδου οι αρχαιολογικοί μας χώροι μέχρι και τα τέλη Μαΐου εξακολουθούσαν να κλείνουν μετά το μεσημέρι στις 15:00 – οι αρχαιοφύλακες καλούν τους επισκέπτες να ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους ήδη από τις 14:30», υπογραμμίζει η ΓΕΠΟΕΤ, τονίζοντας τη σημασία του τουρισμού στην εγχώρια οικονομία. Παράλληλα επισημαίνει την κακή εξυπηρέτηση και τη δυσαρέσκεια των τουριστών-πελατών που βρίσκουν κλειστούς τους χώρους ή δεν προλαβαίνουν να δουν το σύνολο των εκθεμάτων που επισκέπτονται γιατί βρίσκονται υπό πίεση χρόνου, καθώς η πρόσληψη 150 εποχιακών αρχαιοφυλάκων θα έπρεπε να γίνει από την 1η Απριλίου αντί Ιουνίου.
Η επιστολή της ΓΕΠΟΕΤ:
«Κύριε Υπουργέ,
Διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου σας με ημερομηνία 5/6/13 έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα όσον αφορά το θερινό ωράριο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων:
Η απόφασή σας κύριε Υπουργέ ακολουθεί την ίδια πεπατημένη όλων των προηγούμενων Υπουργών, πλην μιας σύντομης εξαίρεσης επί υπουργίας του σημερινού Πρωθυπουργού κυρίου Σαμαρά κατά την οποία δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα. Διανύουμε ήδη τον έκτο μήνα και ενώ έχουμε ήδη καλύψει το 40% της τουριστικής περιόδου οι αρχαιολογικοί μας χώροι μέχρι και τα τέλη Μαΐου εξακολουθούσαν να κλείνουν μετά το μεσημέρι στις 15:00 – οι αρχαιοφύλακες καλούν τους επισκέπτες να ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους ήδη από τις 14:30 μη επιτρέποντας την είσοδο σε όσους έρχονται εκείνη την ώρα – σε μία χώρα που περιμένει να ζήσει από τον τουρισμό.
Η Ομοσπονδία μας στις συνεχείς επιστολές που αποστέλλει στο Υπουργείο σας για αυτή τη χρόνια πλέον κατάσταση λαμβάνει ως απάντηση ότι θα επιταχυνθούν οι προσλήψεις των εποχικών αρχαιοφυλάκων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο Ιούνιος και μέχρι να γίνει αυτό έχουμε χάσει δύο μήνες τουριστικής περιόδου. Αυτό είναι επόμενο να μας προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό και να διερωτώμεθα εάν αλήθεια το κράτος μας σήμερα, χθες, προχθές νοιαζόταν πραγματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού τουρισμού, του μοναδικού πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας που αποφέρει 10 δις Ευρώ άμεσα έσοδα και άλλα 30 δις Ευρώ έμμεσα. Δε θα άξιζε κάποιοι ειδικοί να τα βάζανε στη ζυγαριά και να δουν το μέγεθος της ζημίας που προκαλείται στον τουρισμό σε σχέση με το ελάχιστο κόστος που θα έχει για το κράτος η πρόσληψη 2 μήνες νωρίτερα 150 ατόμων προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία και να λειτουργούν με το θερινό ωράριο από την 1η Απριλίου;
Έτσι οι προσλήψεις θα γίνονταν στην ώρα τους και δε θα χάναμε δύο παραγωγικούς, τουριστικούς μήνες αλλά και αυτό ακόμα το κόστος του προσωπικού θα καλύπτονταν κατά 25% με 30% από τα εισιτήρια των εισόδων που τώρα χάνονται. Γιατί εάν δεν προλάβει κάποιος τουρίστας είτε μεμονωμένος είτε ενταγμένος σε ένα γκρουπ έναν αρχαιολογικό χώρο δε σημαίνει πως στη συνέχεια δεν θα τον χάσουν και οι Δελφοί, η Αργολίδα, η Ολυμπία ή η Ρόδος. Σας θυμίζουμε την περίπτωση του Παλατιού των Ιπποτών στη Ρόδο πέρυσι όταν εσείς, η Υπουργός Τουρισμού και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μεσολαβήσατε και άνοιξε ο χώρος για την επίσκεψη των επιβατών δύο κρουαζιεροπλοίων που δεν είχαν την επιλογή να το επισκεφθούν το επόμενο πρωί.
Στους υπολογισμούς σας θα πρέπει να συμπεριλάβετε και την κακή εξυπηρέτηση και τη δυσαρέσκεια των τουριστών – πελατών που βρίσκουν κλειστούς τους χώρους ή δεν προλαβαίνουν να δουν το σύνολο των εκθεμάτων που επισκέπτονται γιατί βρίσκονται υπό πίεση χρόνου. Αρα για αυτό που μας προτρέπει το κράτος να κάνουμε εμείς οι ιδιώτες, να προσφέρουμε δηλαδή ποιοτικότερες υπηρεσίες θα πρέπει αντίστοιχα το ίδιο να πράξει και το δημόσιο και να ανοίγει τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην ώρα τους, δηλαδή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα για όλη την τουριστική περίοδο (1/4 – 31/10) και αυτό το ωράριο να είναι σταθερό και να μην αλλάζει κάθε χρόνο.
Ακόμα αναρωτιόμαστε αφού είναι ολοφάνερο ότι το συμφέρον του κράτους είναι να έχει μουσεία ανοικτά όπως προαναφέραμε, μήπως ορισμένοι δεν το θέλουν. Μήπως κάποιοι ωφελούνται με τα μουσεία κλειστά το απόγευμα ώστε να πρέπει ο τουρίστας, το τουριστικό γραφείο να πληρώσει εξτρά υπερωρίες για να ανοίξει ο χώρος ή το μουσείο μετά το ωράριο; Είναι και αυτό μία εύλογη υπόθεση μαζί με την ατολμία του κράτους να λύσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα και να μην τα βάλει με τα συνδικάτα των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Όπως προαναφέραμε εικάζουμε κύριε Υπουργέ, δεν παίρνουμε όρκο αλλά ψάξτε το και αυτό. Γιατί αν νομίζετε ότι εξυπηρετεί το κράτος να μην πληρώσει 1 εκατομμύριο για πρόσληψη 150 εποχιακών αρχαιοφυλάκων από την 1η Απριλίου και όχι Ιουνίου αλλά να χάσει πολλαπλάσια έσοδα μαζί με τη δυσφήμιση της χώρας κατά μεσοίς του καλοκαιριού με τα μουσεία κλειστά, τότε κάτι άλλο συμβαίνει.
Επίσης, έχει ακουστεί ότι δεν δημιουργείται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα αν οι tour operators, τα τουριστικά γραφεία και οι μεμονωμένοι τουρίστες που ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στη χώρα και να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους πληροφορούνται πρώτα πότε είναι ανοιχτοί οι χώροι βάσει ωραρίου και σύμφωνα με αυτό να φτιάξουν το πρόγραμμά τους. Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις κύριε Υπουργέ δεν μπορεί να γίνει γιατί οι πτήσεις τόσο οι κανονικές όσο και οι charter είναι αυτές που παίζουν μεγάλο ρόλο για να επιλέξει κάποιος έναν προορισμό και δεν θα μπορούσε ποτέ αυτός ο τουρίστας, ο Tour Operator να φανταστεί ότι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα είναι κλειστοί μετά το μεσημέρι εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Για αυτό το λόγο κρίνουμε σκόπιμο στις συναντήσεις και στις επιτροπές που συγκροτείτε για αυτό το θέμα να παίρνουν μέρος και οι ειδικοί που γνωρίζουν το αντικείμενο και τα προβλήματα και τους οποίους μπορείτε να εντοπίσετε με τη βοήθεια του επαγγελματικού χώρου -δηλαδή των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων τουριστικών ενώσεων- και επίσης από τους αποστολείς σειράς επιστολών και υπομνημάτων στο γραφείο σας με αυτό το αντικείμενο».