«Καβούρια» στις τσέπες έχουν Γερμανοί και Ολλανδοί – Κινέζοι, Αυστραλοί και Τούρκοι οι πιο προσοδοφόροι «αιμοδότες» του ελληνικού τουρισμού
Με «όχημα» την πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα, ο ελληνικός τουρισμός στοχεύει σε νέο ρεκόρ αφίξεων μέσα στο 2014, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 18 εκατομμύρια.
Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, για την Αθήνα μέσα στο 2014 αναμένουμε 500.000 περισσότερες αφίξεις από το 2013, γεγονός που σημαίνει ότι αυτές θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ., αφού πέρυσι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 2,6 εκατ. τουρίστες.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος σημείωσε ότι για την Αθήνα φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει σε σταθερά ανοδική πορεία.
«Ουκ εν τω πολλώ το ευ»
Μπορεί Γερμανοί, Βρετανοί και Ρώσοι, να αποτελούν τους κύριους αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού, όμως οι αποδοτικότεροι, άρα οι καλύτεροι, πελάτες είναι άλλοι: Κινέζοι, Αυστραλοί και Τούρκοι!
Το «εύρημα» προέκυψε από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επεξεργάστηκαν η εταιρεία Quantos και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και παρουσιάστηκαν στην 3η Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo (αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»).
Μπορεί να έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι Ρώσοι που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι οι πιο ανοιχτοχέρηδες αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν και… καλύτεροι. Οι Ρώσοι αποδείχθηκαν, πράγματι, η ισχυρή «τουρμπίνα» που έδωσε φτερά στον ελληνικό τουρισμό για να φθάσει στις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2013. Με αύξηση αφίξεων 54%, 1.351.300 επισκέπτες, και 14,38 εκατ. διανυκτερεύσεις έβαλαν στα ταμεία του ελληνικού τουρισμού σχεδόν 1,34 δισ. ευρώ.
Σχεδόν όσα και οι Βρετανοί (περίπου 1,36 δισ. ευρώ) τους οποίους απειλούν να προσπεράσουν μέσα στο 2014, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μεταξύ των βασικών αιμοδοτών του ελληνικού τουρισμού, μετά τους Γερμανούς.
Οι Κινέζοι, αν και ο «νεοσύλλεκτοι» στις ελληνικές παραλίες, αναδεικνύονται οι απολύτως πιο προσοδοφόροι πελάτες. Το γεγονός ότι οι αφίξεις Κινέζων στην Ελλάδα το 2013 εμφάνισαν αύξηση πάνω από 160% δεν ήταν αρκετό για να ξεπεράσουν τους 31.800 αυτοί που ήρθαν στη χώρα μας. Μόλις μια σταγόνα, θα πει κανείς, από το πολυάνθρωπο κίτρινο ποταμό των Κινέζων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Κι όμως, οι Κινέζοι που ήρθαν στην Ελλάδα πέρυσι, ξόδεψαν αναλογικά τα περισσότερα χρήματα για κάθε μέρα που παρέμειναν στη χώρα μας: 116,4 ευρώ για κάθε μια από 7,7 διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο. Δηλαδή 25% περισσότερα από τους, έτσι κι αλλιώς, ανοιχτοχέρηδες Ρώσους οι οποίοι ξόδεψαν 93,1 ευρώ για κάθε μια από τις 10,6 βραδιές που έμειναν κατά μέσο όρο στην Ελλάδα.
Σε έκτη σημαντικότερη αγορά του ελληνικού τουρισμού αναδείχθηκε η Τουρκία καταγράφοντας σημαντική αύξηση αφίξεων 35%.
Οι 814.600 Τούρκοι επισκέπτες πραγματοποίησαν 3,18 εκατ. διανυκτερεύσεις και εισέφεραν στα ταμεία του ελληνικού τουρισμού 338,6 εκατ. ευρώ. Αποδείχθηκαν, μάλιστα, πιο ανοιχτοχέρηδες ακόμα κι από τους Ρώσους αφού ξόδεψαν 106,5 ευρώ για κάθε ένα από τα 3,9 βράδια που πέρασαν στη χώρα μας.
Βασικοί αιμοδότες του τουρισμού μας εξακολουθούν να παραμένουν οι Γερμανοί αφού αποτελούν την πολυπληθέστερη πελατεία με 2,27 εκατ. επισκέπτες. Οι Γερμανοί πραγματοποίησαν πέρυσι 29,3 εκατ. διανυκτερεύσεις και διέθεσαν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ στη χώρα μας.
Σε αντίθεση με τους γαλαντόμους Κινέζους, Τούρκους και Ρώσους, οι επισκέπτες από τη Γερμανία και την Ολλανδία αποδείχθηκαν αρκούντως «σφιχτοί». Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, για κάθε μια από τις 12,9 νύχτες που διέμειναν στη χώρα μας οι Γερμανοί τουρίστες ξόδεψαν 65,1 ευρώ. Σχεδόν τα μισά σε σύγκριση με τους Κινέζους και αρκετά λιγότερα από τους Τούρκους.
Οι Ολλανδοί, ωστόσο, ήταν εκείνοι που δαπάνησαν τα απολύτως λιγότερα: 63,6 ευρώ για κάθε μια από τις 11,1 νύχτες που διέμειναν κατά μέσο όρο στην Ελλάδα.